In+tien+jaar+tijd+een+derde+minder+melkveebedrijven
Nieuws

In tien jaar tijd een derde minder melkveebedrijven

Wageningen Universiteit en Research heeft verschillende doorrekeningen gemaakt van de melkveehouderij in Nederland richting 2030. In het basisscenario zijn er over tien jaar een derde minder melkveebedrijven.

De onderzoekers hebben een economisch model ontwikkeld waarmee effecten van economische, beleidsmatige en maatschappelijke veranderingen op de structuur van de Nederlandse melkveesector kunnen worden verkend. Het aantal bedrijven neemt in het basisscenario af van 16.000 in 2018 naar 10.600 in 2030. De melkproductie neemt over die jaren toe met 4 procent en het gemiddeld aantal melkkoeien per bedrijf stijgt van 101 naar 139.

Naast het basisscenario hebben de onderzoekers ook gekeken naar scenario’s waarin de melkveehouderij natuurinclusief werkt, produceert voor de vrije markt of de focus heeft op sociaal rendement. Een natuurinclusieve melkveehouderij levert een individuele boer niet veel op. Bedrijven krijgen extra opbrengsten uit private fondsen maar er zijn ook meer stoppers, omdat niet alle bedrijven aan de eisen voor natuurinclusieve landbouw kunnen voldoen.

Bij het scenario van de vrije markt daalt het aantal bedrijven tot ongeveer 7.500. Door de lage melkprijs wordt het moeilijk voor een groot aantal ondernemers om een rendabel bedrijf te runnen en 40 procent van de bedrijven is niet in staat om alle aflossingen te betalen.

Ook bij het scenario van focus op sociaal rendement is er een daling van het aantal bedrijven ondanks de hogere melkprijs. Melkveehouders stellen in dit scenario hoge eisen aan het inkomen uit het bedrijf. Voor een aantal is dit de reden om te investeren in andere veehouderijtakken.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer