Hogere+concentratie+melkpoeder+geeft+meer+groei
Nieuws

Hogere concentratie melkpoeder geeft meer groei

Onderzoek naar het opstarten van rosékalveren op het onderzoeksbedrijf van voerbedrijf Denkavit laat zien dat een hogere concentratie melkpoeder meer groei geeft.

In dit onderzoek zijn vier verschillende concentraties melkpoeder gevoerd, namelijk 125, 140, 160 en 175 gram per liter met in totaal 25 kg melkpoeder per kalf. Hieruit blijkt dat de hoogste groeiresultaten worden behaald door kalveren die de hoogste concentratie melkpoeder per liter melk kregen. Deze kalveren waren gemiddeld 2,7 kg zwaarder op tien weken leeftijd, ondanks dat ze een vergelijkbare hoeveelheid kalvermelk hebben gehad.

Het grootste gedeelte van deze extra groei, 2 kg, hebben de dieren in de eerste twee weken al gewonnen. Dit bewijst volgens Denkavit dat met intensiever voeren de groeipotentie van het jonge kalf beter benut wordt. Daarnaast werd de gezondheid van de dieren positief beïnvloed en waren er minder groeiverliezen bij behandelde kalveren of kalveren met diarree. De groeiverliezen bij individueel behandelde kalveren kunnen volgens Denkavit oplopen tot meer dan 8 kg in tien weken. Door intensiever melk te voeren worden deze verliezen beperkt of zelfs voorkomen.

Naast positieve effecten op prestatie en gezondheid was de voeropname vergelijkbaar tussen alle groepen en bleef de groei van de kalveren gevoerd met 175 gram melkpoeder per liter na het spenen beter dan de behoudend (125 gram/liter) gevoerde kalveren. Het onderzoek vond plaats op het DenkaFarm Innovation Centre waar 2900 kalveren gehuisvest worden. Denkavit voert onder andere onderzoek uit naar de mogelijkheden van verschillende grondstoffen, samenstellingen van producten en voerconcepten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer