Helft+minder+transportkilometers+per+kalf
Nieuws

Helft minder transportkilometers per kalf

In twaalf jaar tijd is het aantal transportkilometers dat een kalf aflegt van melkveebedrijf naar kalverbedrijf bij VanDrie Group gehalveerd.

Dat schrijft de integratie uit Mijdrecht op haar website. Het bedrijf vergelijkt daarbij het jaar 2009 met 2021. Gedurende die periode zijn er per kalf 51 procent minder transportkilometers afgelegd. VanDrie Group heeft het beleid om zoveel mogelijk kalveren regionaal te betrekken ten koste van ver weggelegen landen.

63 procent van de kalveren in de kalverhouderij van VanDrie Group is momenteel afkomstig uit Nederland, 29 procent is afkomstig uit Duitsland en de resterende 8 procent komt uit andere EU-lidstaten.

De integratie geeft aan dat werken aan diergezondheid en dierenwelzijn in de gehele keten voorop staat. Ook bij het transport van dieren. Het is een vak apart, stelt VanDrie. Daarom worden ook strikte eisen aan transporteurs gesteld die kalveren vervoeren. Zo moeten chauffeurs voldoen aan diverse certificeringen, waaronder vakbekwaamheid veetransport. Zonder deze certificering mogen zij volgens de wet niet met kalveren rijden.

Daarnaast is de VanDrie Group verantwoordelijk voor het correct aanleveren van vervoersdocumenten. Bij transporten uit het buitenland is er altijd een controle door de officiële overheidsdierenartsen van desbetreffend lidstaat. Bij deze controle wordt gecontroleerd of de dieren wel vervoerd mogen worden en of dit wel op de juiste wijze gebeurt.

Om ervoor te zorgen dat het transport en laden en lossen continu verbetert, werkt VanDrie Group met verschillende partijen samen. Met kalverhouders en transporteurs wordt er ook kennis uitgewisseld over dierenwelzijn, hygiëne en het gedrag van kalveren bij het laden en lossen. Dit geeft meer inzichten in hoe de zintuigen van kalveren waarnemen. Door wanden, vloeren en verlichting af te stemmen op het gedrag kan stress tijdens laden en lossen zoveel mogelijk voorkomen worden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer