Grote+actiebereidheid%3A+tot+hier+en+niet+verder
Nieuws

Grote actiebereidheid: tot hier en niet verder

De actiebereidheid onder veehouders om woensdag 22 juni te demonstreren is groot. Ook onder de VVK-bestuurders. “We worden oneerlijk behandeld”, zegt Erik van Dronkelaar.

De kalverhouder en bestuurder uit Nijkerk (Gld) vindt het onvoorstelbaar dat vergunningen kunnen worden afgenomen terwijl er genoeg industrie is die de vergunningen nog eens niet op orde heeft. “De regering heeft onze grond nodig en de boer moet daarvoor wijken. Het eerlijke verhaal wordt niet verteld.”

Oud-bestuurslid Erik Hag uit Haaksbergen (Ov) vindt ook dat het kabinet er een dubbele agenda op na houdt: “Den Haag moet uit de Haagse bubbel komen en luisteren naar de maatschappij. Vervolgens moeten ze beleid maken op degelijke en eerlijke cijfers.” Deze demonstratie is volgens hem ook een ophoping van groot wantrouwen tegenover de overheid.

Jildert Herder (regio Noord) uit Wijnjewoude (Fr) gaat naar een demonstratie in de regio. Het overheidsbeleid ziet hij als eenrichtingsverkeer: er wordt over boeren gepraat en niet met boeren: “Terwijl wij onze vergunningen gewoon op orde hebben. Wat voor waarde heeft een vergunning dan nog? En wat zijn de volgende gekke eisen.” Ook het tijdspad dat de overheid hanteert vindt hij ‘knap waardeloos’.

Woensdagochtend om 08.30 uur stapt Martijn Kuijken uit Westerhoven (NBr) op de bus naar Stroe. De VVK-bestuurder vindt dat het in Nederland ontbreekt aan een gedragen visie waarmee alle partijen uit de voeten kunnen. Daarnaast maakt de kalverhouder annex akkerbouw zich zorgen over de invulling van de Kaderrichtlijn Water: “Mogen we straks nog onze percelen bewerken, bemesten en beregenen? Eenzijdig beleid maakt het boeren lastig.”

VVK-voorzitter Hans Luijerink uit Overdinkel (Ov) heeft nog nooit gedemonstreerd. “Maar nu moet het echt even gebeuren. Normaal gesproken ben ik altijd voor het overleg, maar tot een bepaald punt: tot hier en niet verder. Als je meent met de sector te moeten vechten is er ook de kans dat je verliest. Ik denk dat hier de overheid gaat verliezen. De maatschappij is ook tegen deze plannen. Aan onrealistische doelen heeft niemand wat.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer