Gevolgen+Duitse+28%2Ddagenregeling
Nieuws

Gevolgen Duitse 28-dagenregeling

Vanaf 1 januari 2023 mogen in Duitsland geboren kalveren pas vervoerd worden naar een andere locatie in Duitsland (boer of verzamelcentrum) als ze 28 dagen oud zijn. Voor de Nederlandse kalverhouderij zal dit gevolgen hebben.

Duitse kalveren zullen niet alleen ouder zijn maar ook een andere voerhistorie hebben. Het verschil in voermanagement zal in ieder geval groter zijn dan nu waarbij de kalveren minimaal veertien dagen oud zijn voordat ze vervoerd worden. Marijke Everts van VanDrie Group verwacht dat de consequenties meevallen. Ook Ierse kalveren zijn veelal ouder dan veertien dagen voordat ze vervoerd worden. Ze verwacht niet dat Duitse kalveren veel anders zijn dan de Ierse.

Wel kan het houden van oudere kalveren gevolgen hebben voor het transport en de verblijfsduur op het kalverbedrijf in eenlingboxen. Kalveren die minimaal 28 dagen oud zijn, zijn groter dan kalveren die minimaal veertien dagen oud zijn. Voor het transport geldt dat er 20 centimeter ruimte moet zijn boven de schoft van de dieren. Indien de ruimte te beperkt is, zullen deze kalvertransporten geen drie maar twee lagen hebben. Dat betekent ook dat het transport duurder wordt. Vanuit Oost-Duitsland kost het vervoer in drie lagen ongeveer 10 euro per kalf. Dat zou met twee lagen verhogen naar minimaal 13 euro. Transport vanaf West-Duitsland zal toenemen naar minimaal 7 euro.

Eenmaal in een eenlingbox op het kalverbedrijf geldt de norm ‘schofthoogte is boxbreedte’. Het is de vraag of de boxen breed genoeg zijn voor deze oudere Duitse kalveren en hoe controleurs hiermee omgaan. Sommige bedrijven met blanke kalveren overwegen om de babyboxen niet meer te gebruiken, maar de kalveren meteen in groepen te plaatsen. Rosébedrijven die Duitse kalveren ontvangen zullen naar verwachting vaker gaan kiezen voor speenbakken in plaats van eenlingboxen met trogvoedering. Immers, bij een gemiddelde leeftijd van vier á vijf weken, hoeven de kalveren nog maar enkele weken melk te krijgen voordat ze gespeend worden.

Er bestaat wel een mogelijkheid om Duitse kalveren jonger dan veertien dagen aan te voeren, maar dat betreft dan één-op-één transporten van een Duitse veehouder naar een Nederlandse locatie. Want de 28-dagenregeling die de Duitse overheid heeft opgelegd, geldt alleen voor Duitse kalveren die naar een Duits adres gaan, ‘innerstaatlich’ transport zoals de Duitsers dat noemen. Duitse kalveren die rechtstreeks naar een Nederlands adres gaan, hebben te maken met Europese regels. Binnen die regels is het toegestaan om kalveren aan te voeren die veertien dagen oud zijn.

Het is echter niet te verwachten dat deze transportmogelijkheid een hoge vlucht zal nemen. Verzamelen en sorteren van kalveren is een wezenlijk onderdeel van de huidige kalverhouderij om zowel de transportkosten als kwaliteit van de kalveren in de hand te houden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 8°
    10 %
Meer weer