Geen+oranje%2C+alleen+groen+of+rood
Nieuws

Geen oranje, alleen groen of rood

Bij de beoordeling van kalverbedrijven op het gebruik van antibiotica wordt per 1 januari 2023 alleen gebruik gemaakt van het streefniveau (groen) en actieniveau (rood).

Het signaleringsniveau (oranje) vervalt. Dit heeft de autoriteit diergeneesmiddelen SDa bepaald. De Vitaal Kalf-voorschriften zijn per 1 januari hierop aangepast. Voor blankvleeskalveren geldt een streefwaarde van maximaal 23 dierdagdoseringen. Voor jong rosé start is dat 67 en voor oud rosé 4 (zie kader).

Nieuw is ook een aanpassing van het bedrijfsgezondheidsplan (BGP) per 1 januari 2023. Bij het opstellen van het BGP wordt voortaan genoteerd welke leden van de driehoek (kalverhouder, dierenarts, vertegenwoordiger van de juridisch eigenaar of voervoorlichter) aanwezig is. Ook de doelstelling van de samenwerkende driehoek en eventuele verbeterpunten voor de samenwerking binnen de driehoek worden genoteerd. Daarnaast gelden er persoonlijke doelstellingen per lid van de driehoek.

De aanleiding van deze aanpassingen komt voort uit de resultaten van het onderzoek naar de kritische succesfactoren van antibioticareductie. Een goed functionerende driehoek is van belang voor het management op het bedrijf en het behalen van reductie. Het versterken van de driehoek en het samen kijken naar de invulling van de sleutelfactoren is daarbij belangrijk.

Benchmarkwaardes dierdagdoseringen

StreefwaardeActiewaarde
Blankvleeskalveren0 - 23> 23
Rosévlees start0 - 67> 67
Rosévlees afmest0 - 4> 4

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer