Gascrisis+kan+prijzen+zuivelpoeders+richting+winter+weer+opstuwen
Nieuws

Gascrisis kan prijzen zuivelpoeders richting winter weer opstuwen

De extreem hoge notering van de zuivelpoeders daalt sinds april enigszins. Experts verwachten dat deze trend nog even zal aanhouden, maar het hoge niveau blijft. Een gascrisis richting de winter zou zelfs weer voor een flinke stijging kunnen zorgen.

Het hoge prijsniveau van de zuivelpoeders heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke is de wereldwijde dalende melkaanvoer. In Nieuw-Zeeland is sinds augustus 2021 een forse daling te zien (-6%). De Australische melkplas laat al een jaar een krimp zien (-7%). Ook de melkproductie in de VS zit in een dalende lijn. Tel hierbij op de onzekerheid die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt (stijgende voedsel- en energieprijzen) en het scenario voor een prijspiek is compleet.

Toch vertonen de prijzen van weipoeder en melkpoeder vanaf begin april 2022 een licht dalende tendens. Belangrijke oorzaak voor de terugval is vraaguitval in Azië. Door de huidige hoge zuivelprijzen zoeken consumenten naar alternatieven. Vooral in de armere Aziatische landen zoals Vietnam en Indonesië is dit goed merkbaar. Maar ook in andere landen in die regio heeft de trend zich ingezet. Daar komt bij dat een land als China heeft gekozen voor een zero-Covid beleid. Hierdoor zijn er met regelmaat regionale lockdowns waardoor er minder zuivelproducten (zowel food als feed) gekocht worden.

Voor Europese aanbieders betekent een afnemende vraag uit Azië dat ze ander markten moeten vinden om hun producten af te zetten. De wereldmarkt biedt uitkomst voor bulkproducten, maar betekent ook dat er direct geconcurreerd wordt met andere exporterende landen zoals Nieuw-Zeeland, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Deze strijd heeft een prijsdrukken effect dat nu zichtbaar wordt.

Tot een grote daling van de prijzen zal dit echter niet leiden. Daarvoor is de basis van de melkprijs te sterk door de wereldwijde krappe melkaanvoer. Dit betekent dat de notering van de zuivelpoeders na de zomer op een relatief hoog niveau stabiliseren. Richting de winter kunnen de prijzen zomaar weer stijgen. Reden is de onzekere energiemarkt. Als de oorlog tussen Oekraïne en Rusland daadwerkelijk leidt tot een gascrisis - met energiequota’s voor productiebedrijven tot gevolg – kan er zomaar een tekort komen aan weipoeder en melkpoeder. Het drogen van deze producten kost immers veel energie. Alleen al de onzekerheid over dit zwaard van Damocles kan de prijzen na de zomer weer opstuwen.

Lees het volledige artikel in De Kalverhouder die zaterdag 13 augustus 2022 verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer