Franse+wet+tegen+prijsstunten+slecht+voor+verkoop+kalfsvlees
Nieuws

Franse wet tegen prijsstunten slecht voor verkoop kalfsvlees

De Franse voedselwet die het verbiedt om promotieacties te houden met bepaalde artikelen, zit de consumptie van kalfsvlees in de weg.

De nieuwe maatregel Etats Généraux de l'Alimentation, kortweg EGA, is sinds 1 januari 2019 stapsgewijs ingevoerd. Het verbiedt dat er met bepaalde voedingsartikelen prijsacties gehouden worden. Zo mag de actie ‘twee halen, één betalen’ niet meer plaatsvinden en mogen voedingsmiddelen niet verkocht worden onder de inkoopprijs: er geldt een minimale verkoopprijs die 10 procent boven de inkoopprijs ligt. Ook mogen er geen prijsacties plaatsvinden met bepaalde producten, waaronder bewerkt vlees.

De maatregel is in het leven geroepen om de boeren een hogere prijs te garanderen voor hun producten. Dat de wet niet goed uitpakt voor bepaalde producten blijkt nu. Zo blijft de consumptie van kalfsvlees achter. Volgens een woordvoerder van het Franse veehouderijinstituut is kalfsvlees gebaat bij promotieacties. Na de invoering van de wet zijn supermarkten echter kopschuw geworden om met vleesproducten te stunten. Hoewel kalfsvlees er niet onder valt, kiezen supermarkten voor prijsacties met non-food producten.

De tegenvallende consumptie lijkt ook invloed te hebben op het aantal opgezette kalveren. De verwachting van het instituut is dat er in de tweede helft van dit jaar 5 procent minder kalveren opgezet gaan worden. De nieuwe voedselwet geldt voor twee jaar en wordt dan geëvalueerd.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer