Frankrijk+sluit+controlepost+voor+Ierse+kalveren
Nieuws

Frankrijk sluit controlepost voor Ierse kalveren

Op last van de Franse autoriteiten is één van de twee controleposten voor Ierse kalveren in de haven van Cherbourg gesloten. Volgens verschillende media zou het welzijn van de dieren onvoldoende geborgd zijn.

Ierse kalveren die via de haven van Cherbourg naar het vasteland van Europa reizen, gaan in de haven eerst naar een controlepost waar ze gevoederd worden en twaalf uur rusten.

De twee controleposten in de Franse haven zijn Pignet en Qualivia. Zodra de dieren de boot verlaten, gaan ze rechtstreeks naar een van deze twee controleposten. De controlepost die voorlopig gesloten is betreft die van Pignet.

De sluiting kan invloed hebben op het aantal kalveren dat vanuit Ierland geëxporteerd wordt. Samen hebben de controleposten een capaciteit van vijfduizend kalveren.

Het Ierse ministerie van Landbouw is door de Franse autoriteiten op de hoogte gebracht van de verspreiding van een video waarin een ruwe behandeling van kalveren te zien is terwijl de dieren melk krijgen. Dit zou gebeurd zijn op de controlepost Pignet. De Franse bevoegde autoriteit heeft de aanklacht gemeld aan de wetshandhavende instanties in Frankrijk. Die gaan nu onderzoek doen. Het Ierse ministerie van Landbouw veroordeelt de slechte behandeling van dieren.

Naast het stormachtige weer op zee (waardoor schepen met dieren niet uitvaren) en stakingen bij Franse bedrijven en instanties, is dit een nieuwe tegenslag voor de Ierse kalverhandel. Het Ierse ministerie heeft geen details vermeld over wanneer de controlepost weer heropend zou kunnen worden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer