%26%23039%3BFeiten+eten+vlees+versus+klimaat+verdraaid%26%23039%3B
Nieuws

'Feiten eten vlees versus klimaat verdraaid'

Met de boodschap ‘Minder vlees eten levert forse klimaatwinst op’ gaat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) buitengewoon slordig om met de feiten die ten grondslag liggen aan de internationaal wetenschappelijke studie naar de klimaatwinst die het eten van de helft minder vlees zou opleveren.

Dat concludeert STAF, de Stichting Agri Facts. In het beschrijvende artikel bij het onderzoek uit 2014 concludeert het PBL dat minder vlees eten in Europa 25 tot 40 procent minder broeikasgassen zou opleveren. Na reclamatie van STAF heeft het PBL de klimaatwinst verlaagd naar 9 procent.

Volgens STAF wordt er echter wederom een onjuiste voorstelling van zaken gegeven richting beleidsmakers, maatschappij en media. “Deze rectificatie zet de lezers opnieuw op het verkeerde been.” De klimaatwinst die behoort bij de 9 procent, betreft het afschaffen van de gehele landbouw (akkerbouw én veehouderij) in Europa en het importeren van alle voedingsmiddelen.

De werkelijke klimaatwinst die behaald kan worden als de vleesconsumptie wordt gehalveerd bedraagt 2 tot 4 procent, afhankelijk van welke producten consumenten laten staan: kip, varkens- of rundveeproducten. Deze cijfers zijn volgens STAF gewoon uit het onderzoek te destilleren.

Het niet vermelden van de klimaatwinst van het halveren van de vleesconsumptie, maar het wél vermelden van hogere percentages die de klimaatwinst suggereren, getuigt niet van de onafhankelijke positie en de wetenschappelijke kwaliteit die het PBL conform zijn eigen kwaliteitsborging zou moeten nastreven, concludeert STAF.

De Stichting Agri Facts heeft als doel het controleren van de juistheid van wetenschappelijke feiten voor de onderbouwing van het land- en tuinbouwbeleid. Volgens Geesje Rotgers, als onderzoeksjournalist betrokken bij dit initiatief, is dat hard nodig: „Je zou denken dat je een instituut als het PBL niet zou hoeven te controleren. Maar dat moet dus wél. Als het gaat over landbouw- en milieu-onderwerpen, hebben we maar al te vaak gezien dat die cijfers niet kloppen.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer