Export+van+vee+buiten+EU+lastiger
Nieuws

Export van vee buiten EU lastiger

Voor export van levend vee, waarvoor een rustplaats buiten de EU noodzakelijk is, geeft de NVWA geen exportcertificering meer af.

Er bestaat voor rustplaatsen buiten de EU geen geverifieerde officiële lijst, zoals voor binnen de EU wel het geval is. De NVWA vertrouwd daarom het bestaan en de kwaliteit van de huidige rustplaatsen niet.

Aanleiding voor het wantrouwen is een Duits onderzoek naar elf rustplaatsen in Rusland op de route naar Kazachstan. Dierenartsen uit Duitsland constateerden dat een deel van de rustplaatsen die Duitse transporteurs van fokvee regelmatig in hun reisplanning opgeven, niet bestaat of in dermate slechte of ongebruikte staat is dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat hier daadwerkelijk runderen worden uitgeladen.

Bij de aanvraag van exporten zijn reserveringsbevestigingen nodig als bewijs dat er een rustplaats wordt aangedaan. Omdat er geen officiële lijst bestaat van rustplaatsen buiten de EU, stopt de NVWA met het afgeven van exportcertificeringen wanneer een rustplaats buiten de EU moet worden aangedaan.

Vee&Logistiek Nederland werkt samen met het bedrijfsleven aan een nieuwe betrouwbare procedure die de NVWA in staat stelt haar controles en verificaties uit te voeren. Naast Nederland hebben ook enkele Duitse deelstaten de export van levend vee opgeschort.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer