Excretieforfaits+voorlopig+ongewijzigd
Nieuws

Excretieforfaits voorlopig ongewijzigd

De excretieforfaits voor rosékalveren blijven voorlopig ongewijzigd.

Dat heeft minister Carola Schouten besloten na aanleiding van consultatieronde die ze gehouden heeft. De internetconsultatie – die tot en met 14 augustus liep – leverde 416 reacties op, voornamelijk vanuit de rosékalverhouderij, vleesveehouderij en zelfzuivelaars. Voor deze groepen zou actualisering van de excretieforfaits, in tegenstelling tot voor de meeste andere bedrijven, leiden tot een hogere forfaitaire excretie.

Zo is in de houderij van jongrosé het aandeel krachtvoer in het rantsoen door de jaren heen toegenomen en is bij oudrosé het aflevergewicht hoger geworden. Dit leidt bij de categorieën 116 en 117 tot een hogere forfaitaire excretie. Hoewel de nieuwe forfaits wel het gevolg zijn van duidelijke veranderingen in de sector, laat de consultatieronde zien dat veel rosékalverhouders zich niet herkennen in de voorgestelde forfaits, stelt Schouten.

Omdat de vragen over de forfaits een relatief klein en duidelijk te onderscheiden deel van de totale Nederlandse veehouderij betreft, houdt de minister de forfaits voor deze groepen voorlopig ongewijzigd. Dit geldt ook voor de categorieën 112 en 115. Komend jaar wil ze de beschikbare data nader analyseren en op basis daarvan de excretieforfaits actualiseren op een manier die nog beter aansluit bij de realiteit. De minister hoopt dat de excretieforfaits daarna kunnen rekenen op meer draagvlak in de sector.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer