Eisen+aan+hygi%3Fnesluis+aangescherpt
Nieuws

Eisen aan hygi?nesluis aangescherpt

Voor bedrijven die nieuwbouw plegen of hun stallen verbouwen gelden vanaf 2023 strengere eisen voor de uitvoering van de hygiënesluis.

Voor bestaande stallen, waaraan geen verbouw wordt gepleegd, gelden de nieuwe eisen vanaf 1 januari 2027. De eisen worden opgenomen in Vitaal Kalf.

Hygiënesluizen mogen vanaf deze datums geen andere gebruiksfunctie hebben en moet afgescheiden zijn van de ruimte waarin de dieren worden gehouden. Daarnaast moet de ruimte vaste wanden hebben en een dak of plafond en fysiek af te sluiten zijn. Alle personen die de stallen betreden moeten gebruikmaken van de hygiënesluis.

Overige eisen zijn:
- een aparte in- en uitgang
- een fysieke barrière als scheiding tussen schoon en vuil
- beschikbaarheid van bedrijfseigen kleding/schoeisel in het schoon gedeelte
- een bord met ingang hygiënesluis
- een handenwasgelegenheid met warm en koud water
- aanwezigheid van zeep of desinfectans en papieren handdoeken

De aanwezigheid van een hygiënesluis is verplicht vanaf 2015. De eisen waren laagdrempelig, zodat alle deelnemers binnen de bestaande bedrijfsinrichting de sluis relatief eenvoudig konden maken. Dit heeft als consequentie dat er een grote variatie is ontstaan in hygiënesluizen en deze soms gerealiseerd zijn in voerkeukens, kantines, garages en schuren.

Een hygiënesluis met de juiste inrichting levert een bijdrage aan diergezondheid en voorkomt in- en uitsleep van bedrijfsgebonden ziektes. Daarom vindt de brancheorganisatie SBK dat 'schoon de stal bezoeken' en 'schoon het bedrijf verlaten' belangrijk zijn voor het helpen voorkomen van verspreiding van ziektekiemen. Zeer besmettelijke ziektes die hiermee buiten de deur gehouden kunnen worden zijn onder andere salmonella en BVD type 2.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer