Eind+2024+asbest+van+de+daken
Nieuws

Eind 2024 asbest van de daken

Eind 2024 moet het asbest in Nederland van de daken zijn.

Eerder zou het verbod begin 2014 ingaan maar staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft dinsdag 16 september de Tweede Kamer toegezegd dat het verbod niet voor het eind van dat jaar in gaat.

Momenteel resteert er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. In 2016 is bijna 10 miljoen vierkante meter gesaneerd, vorig jaar 10,8 miljoen en dit jaar zal uitkomen op zo’n 12 miljoen. Het ministerie en betrokken partijen zien bovendien mogelijkheden voor verdere versnelling. Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen.

Om daken met asbest te saneren, is eerder een pot van 75 miljoen euro beschikbaar gesteld. Per vierkante meter wordt 4,50 euro uitgekeerd met een maximum van 25.000 euro per adres. Op dit moment resteert uit de pot nog 5 miljoen euro. Een motie van VVD en SGP om de mogelijkheid te verkennen voor een eenvoudiger certificering voor andere bedrijven dan de nu gecertificeerde bedrijven, kreeg steun van de meerderheid van de Tweede Kamer. Ook de staatssecretaris staat positief tegenover dit voorstel.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer