Eenvoudige maatregelen verminderen fijnstof

\n\n

\n Fijnstof\n

\n Ook kalversector kan steentje bijdragen
\n Eenvoudige maatregelen verminderen blootstelling aan\n fijnstof 
\n  
\n  
\n Fijnstof schaadt de luchtkwaliteit en de gezondheid van mens en\n dier.  Agrarische productschappen in Nederland vragen met\n het project Stofbeheersing in de agrarische sector aandacht\n voor de problematiek van blootstelling aan stof op de\n werkvloer. Ook de kalversector kan zijn steentje bijdragen.\n

\n Het leek letterlijk uit de lucht te komen vallen: fijnstof.\n Ineens was er in de media volop aandacht voor dit onderwerp.\n Begrijpelijk, want fijnstof kan de gezondheid van mens en dier\n schade toe brengen. 
\n Fijnstof bestaat uit stofdeeltjes van maximaal 10 micrometer in\n doorsnede die bij inademing diep in de longen doordringen.\n Sommige van die stofdeeltjes kunnen schadelijk zijn. Een van\n deze deeltjes is endotoxine. Endotoxinen zijn afkomstig van\n bepaalde typen bacteriën en komen overal voor waar bacteriën\n voorkomen. Na inademing van endotoxinen veroorzaken deze\n ontstekingsreacties in de longen. Bij mensen kunnen\n verschijnselen voordoen als droge hoest, kortademigheid en\n benauwdheid, koorts, hoofdpijn en gewrichtsklachten.\n Uiteindelijk kan zelfs chronisch bronchitis en astma\n ontstaan. \n

\n Stof in stallen
\n De pluimvee- en varkenshouderij stoten van de dierlijke\n sectoren het meeste fijnstof uit. Longproblemen komen bij deze\n groep agrariërs meer voor dan bij andere beroepsgroepen. ?Maar,\n ook in de kalversector heeft men te maken met blootstelling aan\n stof,?? zegt Jessika van Leeuwen. Zij is voorlichtster voor de\n agrarische productschappen van het project Stofbeheersing in de\n agrarische sector. De productschappen Diervoeder, Granen, Zaden\n en Peulvruchten, Tuinbouw en Vee, Vlees en Eieren hebben\n gezamenlijk een project opgezet om blootstelling aan agrarisch\n stof te verminderen. Het ministerie van Sociale Zaken en\n Werkgelegenheid is medefinancier van dit project.
\n Voornaamste doel van het project is mensen bewust te maken van\n de aanwezigheid van stof in hun werkomgeving en het gevaar van\n blootstelling hieraan.
\n  
\n Eenvoudige maatregelen
\n In de kalverstallen kunnen endotoxinen afkomstig zijn van de\n kalveren, mest, krachtvoer, strooisel en ruwvoer. ?Fijnstof\n komt z owel in een droge als in een vochtige omgeving voor\n omdat bacteriën ook in natte omgevingen aanwezig zijn,?? zegt\n voorlichtster Van Leeuwen.
\n Volgens haar kan de kalverhouder eenvoudige maatregelen nemen,\n waardoor de blootstelling aan fijnstof afneemt. ?Probeer het\n aantal uren in de stal te reduceren door zoveel mogelijk\n werkzaamheden te combineren. Niet vegen in de stallen, omdat\n daarmee stof opdwarrelt. Stofzuigen is een betere vorm van\n schoonmaken. Het gebruik van goede persoonlijke\n beschermingsmiddelen zoals een stofmasker of stofkap, mits\n gebruikt volgens de voorschriften, de blootstelling ook\n verminderen. De kap moet minimaal P2 zijn.?? Ze vindt het\n schoonhouden werkruimten erg belangrijk. ?Zodra er stof ligt,\n is er eigenlijk al te veel stof aanwezig.??
\n Andere maatregelen die genomen kunnen worden zijn de stal nat\n reinigen (vocht bindt stof), ventileren bij de voergangen en\n sowieso meer ventileren (stofconcentratie neemt af en emissie\n neemt toe). Een technische maatregel d ie ook genomen kan\n worden is sproeien of vernevelen van water of olie.
\n  \n

\n (kader) Leidraad stofbeheersing
\n De Productschappen ontwikkelden een Leidraad stofbeheersing\n voor de agrarische sector . Deze leidraad bevat een checklist\n aan de hand waarvan bedrijven zelf hun risico kunnen bepalen.\n Met behulp van werkbladen kunnen ze daarna bepalen welke\n maatregelen op het bedrijf genomen zouden kunnen worden om\n blootstelling aan stof te verminderen. Deze leidraad komt\n beschikbaar op een website, en wordt ook in een papieren versie\n gedrukt. De naam van de website is op dit moment nog niet\n bekend. Het is mogelijk om samen met de voorlichter de leidraad\n in te vullen en te kijken naar mogelijke maatregelen. Voor\n informatie of het maken van een afspraak kunnen kalverhouders\n terecht bij: j.j.j.van.leeuwen@hpa.agro.nl\n of tel: 070-370 8305. 
\n  
\n  
\n
\n  \n

\n
\n  \n

\n
\n  \n

\n \n\n

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer