EU%2Dlandbouwraad+akkoord+over+GLB
Nieuws

EU-landbouwraad akkoord over GLB

Na 45 uur vergaderen bereikte de EU-landbouwraad woensdagochteend een akkoord over het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) dat in 2023 van start zal gaan. De komende dagen stemt het Europees Parlement nog over voorgestelde wijzigingen in het pakket, en op vrijdag over het totaal pakket.

Voor LTO is het vooral belangrijk dat het GLB een inkomensvangnet blijft bieden aan agrariërs. Daarvoor is er een basisvergoeding per hectare nodig en die blijft er. Daarnaast komt er meer ruimte in de ecoregelingen voor boeren om zelf te kiezen. Wat LTO wordt dit een eenvoudig menu waaruit agrariërs keuzes kunnen maken die het beste passen bij hun bedrijf, bijvoorbeeld voor de bescherming van klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn, maar ook precisielandbouw en steun aan jonge boeren.

LTO vindt wel dat het niet uitlegbaar is het nieuwe GLB meer vraagt van boeren en tuinders, terwijl daar structureel minder geld tegenover staat.

De komende dagen stemt het Europees Parlement nog over een groot aantal voorgestelde wijzigingen (amendementen) in het pakket. Aanstaande vrijdagmiddag wordt door het Europese Parlement gestemd over het totaalpakket dat dan voorligt. Daarna gaan het Europese Parlement, de Raad en de Europese Commissie in triloog. Daarin worden hun verschillende standpunten op één lijn gebracht. Dit kan een aantal maanden duren. In het voorjaar van 2021 wordt verwacht dat zij een akkoord bereiken.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer