EC+verlaagt+mestproductieplafonds+in+Nederland
Nieuws

EC verlaagt mestproductieplafonds in Nederland

De Europese Commissie (EC) verlaagt stapsgewijs het Nederlandse mestproductieplafond met totaal 22 procent. Dat staat in de notitie waarin de afbouw van derogatie wordt beschreven van 2023 naar 2026.

Het mestproductieplafond gaat naar 135 miljoen kilo fosfaat en 440 miljoen kilo stikstof in 2025. De plafonds liggen nu nog op 172,9 miljoen kilo fosfaat en 504,4 miljoen kilo stikstof, het niveau van 2002.

De huidige fosfaat- als stikstofproductie (kwartaal 2) ligt op 150,7 miljoen kilo fosfaat en 467,9 miljoen kilo stikstof. Om de norm van 2025 te halen moet de fosfaatproductie met 10 procent naar beneden en de stikstofproductie met nog 6 procent.

Langs waterlopen komt een verbod op bemesting op een bufferstrook van 3 meter breed. Wanneer deze strook meer dan 4 procent van het perceel uit maakt, mag de bufferstrook versmald worden naar 1 meter. Wanneer deze strook nog steeds meer dan 4 procent van het perceel uitmaakt, mag de bufferstrook teruggebracht worden naar 0,5 meter. Langs kwetsbare waterlopen wordt een bufferstrook van 5 meter gehanteerd.

Daarnaast moet Nederland gebieden aanwijzen die gelden als 'met nutriënten verontreinigde gebieden’. De totale gebruiksnorm zal in deze gebieden met 20 procent verlaagd worden vanaf 2025. Dit geldt voor alle bedrijven in het gebied. Verder stopt de afbouw van de derogatie in Natura 2000-gebieden al vanaf 2023. Vanaf 2024 geldt dit ook voor de overgangsgebieden (1 kilometer) rondom Natura 2000-gebieden.

LTO is het totaal niet eens met het voorstel vanuit de Europese Commissie en pleit voor een heronderhandeling. Er moet een betere invulling van de afbouw komen, te beginnen met een overgangsjaar om te voorkomen dat al ingezaaide gewassen en lopende contracten overhoop moeten.

Verder voorziet LTO Nederland dat kringlooplandbouw een utopie wordt en ook het verbeteren van de waterkwaliteit wordt in de praktijk een halt toegeroepen. Daarbij neemt de lastenverlichting toe en krijgt het verdienvermogen van boeren en tuinders een grote klap.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer