Duitse+leeftijdsgrens+alleen+voor+transport+in+Duitsland
Nieuws

Duitse leeftijdsgrens alleen voor transport in Duitsland

De transportleeftijd van 28 dagen die de federale Duitse overheid vorig jaar heeft aangenomen geldt uitsluitend voor transporten van jonge kalveren die volledig binnen de Duitse landsgrenzen plaatsvinden.

Het Duitse voorschrift betreft een aanscherping van artikel 1, derde lid uit de Europese transportverordening waarin het is toegestaan strengere regels te stellen voor transporten die op eigen grondgebied plaatsvinden. Na het overgangsjaar 2022 gaat de Duitse 28-dagenregeling op 1 januari 2023 in.

Duitse instanties zijn echter bang dat er een grote toename zal komen van transporten van jonge kalveren van twee tot drie weken oud naar andere lidstaten. Dit zou ook een toename van Duitse kalveren naar Nederland kunnen betekenen. Hiermee vermijden Duitse melkveehouders dat ze de kalveren minimaal 28 dagen op het melkveebedrijf moeten houden.

LNV-minister Staghouwer geeft in een Kamerbrief aan dat voorkomen moet worden dat er en lappendeken aan verschillende voorschriften ontstaat binnen Europa, wat ontwijkgedrag in de hand werkt: 'Ik maak mij net als mijn voorganger grote zorgen over het transport van deze jonge kalveren. De inzet om lange transporten van kalveren en andere ongespeende dieren in EU-verband te verbieden, zet ik voort.'

Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en diergezondheid is Staghouwer net als de Duitse regering van mening dat het verhogen van de leeftijdsgrens voor vervoer van kalveren een goede maatregel is. 'Omdat diertransporten over landsgrenzen heen gaan en de Nederlandse kalverhouders grote aantallen kalveren uit andere lidstaten ontvangen, heeft een aanscherping van de transportregels in EU-verband mijn grote voorkeur.'

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) werkt momenteel in opdracht van de Europese Commissie aan een advies ten aanzien van dierenwelzijn en transport en daarin wordt ook ingegaan op het vervoer van jonge kalveren. Het advies wordt deze zomer verwacht.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer