Consumentenvertrouwen+bepalend+voor+prijsniveau+in+2023
Nieuws

Consumentenvertrouwen bepalend voor prijsniveau in 2023

Omdat in 2023 het wereldwijde aanbod rundvlees stabiliseert of iets krimpt, zal het consumentenvertrouwen bepalend worden voor het prijsniveau gedurende de rest van het jaar, stelt Rabobank.

In het eerste kwartaal van 2023 zal Australië 5 procent meer rundvlees produceren en Brazilië 2 procent. Deze toename is bijna genoeg om de dalingen in de VS, de EU en Nieuw-Zeeland te compenseren. Het wereldwijde aanbod in 2023 zal naar verwachting verder terugvallen naarmate in de VS de productie daalt.

In de VS is de voorraad vleeskoeien op het laagste punt sinds 1962. Ook de voorraden van de veevoederbedrijven in dat land vertonen een daling. Volgens Angus Gidley-Baird, senior analyst animal protein bij Rabobank, kan het wereldwijde aanbod rundvlees daardoor dalen wat leidt tot een herverdeling van de rundvleesvoorraden en internationale handelsstromen.

China was in 2022 een van de drie grootste Amerikaanse exportbestemmingen voor rundvlees. Maar de groei van de exportvolumes vertraagde in 2022 doordat de voorraden in de VS afnamen en de prijzen stegen. Omdat Brazilië en Australië meer produceren tegen lagere prijzen, zal de export vanuit de VS op middellange termijn te maken krijgen met aanhoudende tegenwind op de Chinese markt ten gunste van Australië en Brazilië.

Op macroniveau zal het consumentenvertrouwen bepalend zijn voor de prijsvorming van rundvlees. Eind 2022 en begin 2023 verzwakte dit vertrouwen, constateert Rabobank. "Hoewel de beperkte aanvoer van rundvlees gunstig zou moeten zijn voor de prijsvorming, zal het consumentenvertrouwen een sleutelfactor blijven bij het bepalen van het rendement van rundvlees", aldus Gidley-Baird.

De ogen zijn daarbij gericht op China. De opheffing van de Covid-beperkingen in dat land zal leiden tot een opleving van de consumptie door huishoudens, waaronder een potentiële toename van de consumptie van rundvlees. De Chinese vraag naar rundvlees zal in de tweede helft van het jaar verder aantrekken, waardoor de wereldwijde rundvleesprijzen weer kunnen stijgen.

Inzicht in de prijsontwikkeling van rundvlees is belangrijk voor de kalfsvleessector omdat het (rosé)kalfsvlees een afgeleide is van de prijs van rundvlees.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer