Compacte+luchtwasser+is+maatwerk
Nieuws

Compacte luchtwasser is maatwerk

Luchtwassers zijn vooral bekend als grote containers die aan de buitenkant van de stal gebouwd worden of inpandig de laatste pakweg 6 meter van de stal in beslag nemen. De vraag naar het compacte kleine broertje stijgt echter.

Deze wassers kunnen achter elke ventilator gebouwd worden en passen zodoende zelfs op bestaande stallen. Vooral Brabantse kalverhouders informeren naar compacte luchtwassers, merken leveranciers.

Veehouders in deze provincie moeten volgend jaar een vergunbare aanvraag hebben ingediend waarmee ze aantonen in bestaande stallen minimaal 50 procent van de ammoniakuitstoot te reduceren. Luchtwassers zijn nagenoeg de enige optie om hier aan te voldoen. Het bouwen van luchtkanalen in bestaande stallen is echter een dure en ingrijpende aanpassing die ook consequenties heeft voor het stalklimaat. Een compacte luchtwasser biedt uitkomst.

Wilbert Luimes, verantwoordelijk voor de verkoop bij KVL Agrosystems, heeft de laatste maanden een tiental offertes uitgebracht aan kalverhouders. Meerdere compacte luchtwassers achter elke ventilator zijn niet goedkoper in aanschaf dan één of twee grote voor het gehele bedrijf, weet hij.

“Maar kalverhouders in Brabant hebben geen keuze. Als het oudere stallen betreft, kun je er vanuit gaan dat ze klein en krap zijn en geen inhoud hebben. Er is gewoon geen ruimte om een luchtkanaal te bouwen voor één grote wasser.” Ook voor een luchtkanaal aan de buitenkant van de stal is volgens hem vaak onvoldoende ruimte. “Een kleine wasser is dan een alternatief.”

De ervaring van Mischa Hermkens van Inno+ is dat de lucht uit kalverstallen met veel water gewassen moet worden. “Een kalf is geen varken of kip. Het dier krijgt ander voer en heeft andere mest. De lucht bevat daardoor meer eiwitbestanddelen en is vetter wat zich afzet in de wasser.” Het bedrijf adviseert daarom de dubbele hoeveelheid water te gebruiken dan wordt voorgeschreven vanuit de regelgeving. Nadeel hiervan is dat de wasser meer spuiwater produceert.

De kosten van de compacte luchtwassers zijn moeilijk in te schatten. De kosten liggen hoger dan van één grote luchtwasser waarvan de aanschafkosten liggen op ongeveer 50 cent per kuub lucht. Luimes en Hermkens constateren dat het op elk bedrijf maatwerk is. Luimes: “Soms zijn compacte wassers de enige optie. Maar we komen ook op bedrijven waar blijkt dat verschillende ventilatoren aan elkaar gekoppeld kunnen worden naar één wasser. Dan wordt het weer goedkoper.” De variëteit in aantal stallen per locatie en aantal dieren per stal, maakt een globale kostenindicatie moeilijk.

Lees het volledige artikel over dit onderwerp in De Kalverhouder die op zaterdag 10 augustus verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer