Column%3A+op+de+barricade
Nieuws

Column: op de barricade

Vakantietijd komkommertijd, weinig nieuws aan de zon, half Nederland op vakantie. Schiphol kan het niet aan, alle mensen die met het vliegtuig weg willen, al dan niet het hun opgekochte CO2-rechten van de minder draagkrachtigen. Ook ons kabinet is lekker op vakantie; even weg van de Haagse stress. Terwijl bij veel boeren een vakantie al lastig is. Maar onbezorgd is het op dit moment alles behalve. De stikstofmaatregelen hangen als een zwaard van Damocles boven hun hoofd, onzekerheid is killing voor de mentale gesteldheid. Dus voor de boeren een vakantie vol zorgen en onzekerheden en vooral stress.

Afgelopen weken waren er nog volop protesten publieksvriendelijk met de omgekeerde vlag, maar ook minder publieksvriendelijk…. Wat mij vooral opvalt dat er maar weinig mensen zijn die de boer niet steunen. Het is niet de boer tegen Den Haag, maar het is veel groter dan alleen de boer. Er is in de maatschappij echt een groot en breed gedragen wantrouwen tegen ons kabinet. Kijk maar naar het zooitje wat ze ervan maken de laatste tijd: toeslagenaffaire; niks afgewerkt, Groningen; laten ze barsten.

En nu bakken met geld uitgeven om de veehouderij sector te elimineren vanwege een één of ander vaag plantje in een pruts natuurgebiedje in ons kleine kikkerlandje. Terwijl er steeds meer mensen in armoede leven en de energierekening niet kunnen betalen. Of erger: de wekelijkse boodschappen amper kunnen betalen. En dat zijn dan normale hardwerkende mensen.

Het is net of er helemaal geen nuchter verstand meer zit. Alles wordt met (beperkte en niet altijd betrouwbare) data, rekenkundige aanvullingen, algoritmes en eigen interpretaties van onderzoekers onderbouwd. Maar gewoon boerenverstand komt er niet aan te pas. Van het gas af? Oei, Poetin is sneller dan wij. Dan de kolencentrales maar weer open. Maar we hebben geen kolen…. Niks geen strategische voorraad voor eventuele calamiteiten.

Echt waar, als wij als boer of mkb er zo over dachten, konden we met een paar maanden de tent dicht doen. Het gezegde luid ‘regeren is vooruitzien’. Maar daar zie ik in Den Haag helemaal niks van. Nederland stelt zich buiten Europa en de wereld door als enigste een stikstofprobleem te creëren.

Dat we wereldwijd aan klimaatverandering moeten doen, begrijp ik wel. En dat we naar een duurzamere samenleving moeten met elkaar, ook daar kan ik goed mee leven. Maar zo’n oorlog als in Oekraïne kan roet in het eten gooien. We moeten in Europa versneld onafhankelijk zijn van zowel energie en zeker van voedsel. Maar als ons Haagse kliekje nog even z’n gang gaat - onder tevreden toezicht van Fransje Timmermans – dan kunnen we wel eens van een rijk welvarend land naar een ontwikkelingsland gaan.

Rutte roept regelmatig ‘Nederland is een gaaf land!’. Daar ben ik het mee eens. We hebben het gemiddeld de laatste decennia goed gehad. Maar ik maak me echt zorgen dat we ons prachtige land niet naar knoppen helpen. Daarom dank ik alle mensen die toch op de barricades staan. De boeren die voorop gaan in het protest en daar steeds meer steun van de burger krijgen. Dat maakt me trots.

Hans Luijerink
Voorzitter VVK

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer