CBb+vindt+ruimingen+terecht+ondanks+fouten+in+mkz%2Donderzoek
Nieuws

CBb vindt ruimingen terecht ondanks fouten in mkz-onderzoek

De in 2001 geruimde dieren in Kootwijkerbroek zijn terecht als mkz-verdacht aangemerkt, stelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), ondanks dat er fouten zijn gemaakt in het laboratoriumonderzoek.

Het CBb vindt verder dat het ruimen van de dieren niet disproportioneel is geweest.

De uitspraak van het CBb vormt de juridische ontknoping van langslepende procedures over de gevolgen van de uitbraak van mond-en-klauwzeer in 2001. Vanwege die dierziekte zijn toen dieren op grote schaal geruimd om eventuele verspreiding van het virus tegen te gaan.

Getroffen veehouders hebben zich nooit neergelegd bij de ruimingen omdat zij er niet van overtuigd zijn dat in hun omgeving destijds daadwerkelijk mkz is uitgebroken. Zij hebben vooral twijfel of de vaststelling van het laboratorium juist is. Dit is ook de kernvraag tijdens het aangetekende beroep bij het CBb.

De veehouders hebben van het CBb gelijk gekregen dat het laboratorium niet steeds de voorgeschreven standaarden volgde maar dat het afwijken van de standaarden de eindconclusie van het laboratorium niet aantast. De minister mag zich daarom op de analyseuitslag van het laboratorium blijven beroepen, stelt het CBb.

De veehouders die de zaak hebben aangespannen, zijn teleurgesteld. Ze vinden het kwalijk dat de overheid bezittingen van veehouders mag vorderen zonder een waterdichte argumentatie. Minister Schouten laat weten dat ze het belangrijk vindt dat de overheid leert van de uitspraak en het proces. Ze zal op korte termijn met de betrokken veehouders in gesprek gaan om hun verhaal en ervaringen te horen.

Ook wil ze een onafhankelijke audit van de processen binnen het laboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) laten uitvoeren. Het laboratorium is geaccrediteerd maar Schouten vindt het belangrijk dat hun werkwijze onafhankelijk in een audit wordt beoordeeld. De resultaten van deze audit worden dit jaar opgeleverd.

Deze uitspraak van het CBb is definitief omdat het CBb de eindrechter is in deze zaak.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer