%26%23039%3BBrabantse+koplopers+verdienen+steun%26%23039%3B
Nieuws

'Brabantse koplopers verdienen steun'

De Brabantse kalverhouderij is volgens Statenlid Arend Meijer (D66) goed op weg om de noodzakelijke innovaties te ontwikkelen. De kalverhouders verdienen daarbij alle mogelijke steun van de provincie.

De fractievoorzitter van D66 bracht zaterdag 16 februari op uitnodiging van kalverhouder Martijn Kuijken uit Westerhoven een werkbezoek aan de kalverhouderij.

Vóór 1 januari 2020 moeten kalverhouders met stallen ouder dan twintig jaar een vergunbare aanvraag hebben ingediend waarbij deze kalverstallen minimaal 50 procent ammoniak reduceren. Vanaf 1 januari 2022 moeten die stallen daadwerkelijk emissiearm ingericht zijn.

Momenteel lijken in de kalversector alleen luchtwassers deze emissiebeperking te realiseren. Dit is dan ook de enige mogelijke techniek die dit jaar op de vergunningaanvraag kan staan. Een luchtwasser heeft echter niet de voorkeur vanwege de kosten van de investering, het feit dat het een end-of-pipe oplossing is en de gevolgen voor de dieren bij een stalbrand.

Een ander groot nadeel van een investering in een luchtwasser is dat kalverhouders hun ammoniakrechten verliezen. Een luchtwasser reduceert ongeveer 90 procent van de ammoniak. Mochten er tussen 2020 en 2022 alternatieve emissiebeperkende systemen komen die tussen de 50 en 90 procent ammoniak reduceren, dan kunnen kalverhouders die niet toepassen, omdat ze te weinig ammoniakrechten hebben.

Meijer herkent de zorgen over de huidige gang van zaken. Als betere technieken niet tijdig bewezen zijn om in de vergunningen opgenomen te worden, is dat een gemiste kans. “We moeten voorkomen dat mensen met het oog op de deadline suboptimale keuzes maken, zeker als het om ondernemers gaat die aan kop lopen”, geeft Meijer aan.

Op dit moment worden in Noord-Brabant verschillende alternatieve emissiebeperkende systemen onderzocht. De ondernemers die hiervoor via de first movers regeling ook erkenning voor krijgen, verdienen wat hem betreft ruimte hun experiment voort te zetten. “Dat is ook de uitleg die ik het gedeputeerde Spierings heb horen geven. Ik zal hier blijvend aandacht voor vragen bij het provinciebestuur. We moeten samen zoeken naar werkbare oplossingen. Juist voor hen die stappen voorwaarts zetten in de transitie.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer