Boerenprotest+opmaat+naar+meer
Nieuws

Boerenprotest opmaat naar meer

Als het aan de boerenorganisaties ligt is het protest van 22 juni de opmaat naar meer.

Onder het motto ‘We keren Den Haag de rug toe’ zijn ongeveer 60.000 demonstranten naar Stroe getrokken. Onder hen niet alleen boeren maar ook handelaren, loonwerkers, vleesverwerkers en veevoerbedrijven.

Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, richtte zijn speech op Stikstofminister Van der Wal. De politiek zit volgens hem in een tunnelvisie: "Dan kun je niet onderhandelen. We willen eerst dit dictaat van tafel, dan praten we verder.” Hij wil dat Den Haag de handen afhoudt van het platteland: "Boeren hebben het platteland opgebouwd en daarmee Nederland rijk gemaakt."

Het stellen van onhaalbare stikstofdoelen lost niets op, stelt hij. Daarom moeten de kritische depositiewaarde losgelaten worden. Om de natuur te herstellen moet er volgens Van der Tak gekeken worden naar de werkelijke staat van de natuur om vervolgens vandaaruit de juiste beslissingen te nemen. Die hoeven niet betrekking te hebben op stikstof.

Agractie-voorzitter Bart Kemp noemt het protest een 'generale repetitie’. Nu begint de strijd volgens hem pas echt: "Jullie hebben genoeg plannen. Wacht niet langer.” Er moet volgens hem een oproep komen aan Statenleden, gedeputeerden en supermarkten waaruit blijkt dat Nederland niet akkoord is met de stikstofplannen. "Dit moet het begin zijn van ander beleid. Dit kunnen we als Nederlandse samenleving niet accepteren."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer