7de+Actieprogramma+niet+geschikt+voor+praktijk
Nieuws

7de Actieprogramma niet geschikt voor praktijk

De voorstellen van het 7de Actieprogramma van de Nitraatrichtlijn (ANP) zijn in de praktijk onhaalbaar, ontwrichtend en onbetaalbaar.

Dat stelt LTO Nederland na consultatie van leden. Het concept APN grijpt te sterk in op de bedrijfsvoering en heeft vergaande gevolgen voor het ondernemerschap en verdienvermogen van boeren en tuinders. “We hadden 22 pagina’s nodig om alle problemen die deze regels zouden veroorzaken samen te vatten, zegt Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem & Water.

Er is bovendien weinig draagvlak voor de maatregelen die generiek moeten gaan gelden voor heel Nederland, zoals verplicht iedere drie jaar een rustgewas telen en bufferstroken van minimaal 2 meter, stelt LTO. "Het voorgestelde actieprogramma gaat dus niet werken. Dat is de enige conclusie die het ministerie kan trekken na het lezen van onze inbreng”, aldus De Vries.

Bij de consultatie zijn de vakgroepen, sectororganisaties en regionale LTO-organisaties betrokken. Er moet volgens LTO een omslag in het denken plaatsvinden bij de overheid: van mestbeleid naar bodembeheer. De afgelopen jaren zijn daar meer dan voldoende bouwstenen en initiatieven voor aangedragen. Bijvoorbeeld door maatwerk te leveren waarbij de waterkwaliteitsdoelen voorop staan en waarmee ondernemers zelf aan de slag gaan. Dat dit soort initiatieven niet zijn meegenomen in het actieprogramma noemt LTO Nederland een gemiste kans.

De belangenorganisatie verzoekt het ministerie van LNV om de reacties op de consultatie openbaar te maken zodat zichtbaar wordt hoe groot de problematiek zou zijn. De huidige werkwijze, waarbij reacties moeten worden ingediend via email, past volgens LTO niet bij openbaar en transparant bestuur.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer