Column%3A+Groene+Ideologie
Columns

Column: Groene Ideologie

Dat het in Europa anders moet, weten we als nuchtere boeren al lang. Belangrijker is dat het besef bij het Europees parlement nu ook langzaam indaalt. In zijn adviesrapport aan de EU, luidt oud-ECB-voorzitter Draghi de noodklok over Europa.

Je ziet het van mijlenver aankomen. Onze oosterburen zitten al jaren helemaal op de groene toer; kerncentrales dicht en een wildgroei van landschap ontsierende windmolens. Alles om maar aan de energiebehoefte te voldoen en waar de burgers een peperdure energierekening voor betalen. In Duitsland hebben ze op meer fronten last van geopolitieke verschuivingen. China streeft het land voorbij als het gaat om de automobielindustrie. Voor het eerst in de geschiedenis sluiten autofabrieken in Duitsland hun deuren, wederom mede door de groene ideologie. Dat geeft heel veel onrust in dat land.

Green Deal onder druk
We zien het aan het energievraagstuk hoe afhankelijk we zijn van landen die we eigenlijk niet kunnen vertrouwen. Als het moet, worden we militair wel geholpen door onze Navo-vrienden, met de VS als grote broer voorop, maar dat is geen vanzelfsprekendheid meer. Ook hier wordt er stevig op aangedrongen dat wij meer geld moeten reserveren voor defensie. De Green Deal van Timmermans (meer natuur en groener produceren tegen hogere kosten) komt danig onder druk te staan. De focus moet naar vrede, veiligheid en goed en voldoende voedsel voor iedereen. We moeten voorkomen dat Europa zich uit de markt prijst met ideologische eisen.

Westerse landen, Nederland voorop, zijn altijd toonaangevend geweest in efficiënte voedselproductie. Volgens ngo’s zou onze manier van werken het milieu te veel belasten en ten koste gaan van de natuur. Maar wanneer je alles terugtelt naar een kilo voedsel, hebben wij in Nederland de laagste milieu-impact. En nog belangrijker: dat we überhaupt de bevolking in Europa kunnen voeden. Rekening houdend met veranderend klimaat, weersomstandigheden en handelsbeperkingen.

Toonaangevend zijn
In landen waar voedselproductie lastiger is, zoals in Japan en Saoedi-Arabië, wordt veel geïnvesteerd om de eigen voedselproductie op gang te houden. Als we niet oppassen zijn we te laat, voorspelt Draghi. Hij pleit voor innovatie, actieplannen voor de industrie en minder wetten en regels. Het klinkt mij als muziek in de oren. Stel als overheid kaders en laat ondernemers met hun daadkracht en creativiteit doen waar ze goed in zijn: productontwikkeling, innovatie en meerwaarde creëren. Als het beleid van de laatste jaren doorgezet wordt, worden we steeds armer. En raken we verder achterop bij andere grootmachten. Terwijl we gewoon toonaangevend moeten zijn, en het liefst vooroplopen.

Dat betekent wel dat je landen moet ondersteunen waarin ze goed zijn. Duitsers kunnen goed auto’s maken en in Nederland kunnen we efficiënt voedsel produceren. Deze maakindustrieën zijn erg belangrijk, want van alleen dienstverlening kunnen we niet leven. Laten we koesteren waar we vandaan komen, en zeker rekening houden met natuur en milieu. Ik hoop dat het niet te laat is en verstandige Europese leiders het tij keren. Want als we groen willen doen, moeten we niet dik in het rood staan.

Hans Luijerink
Rosékalverhouder

Column op Boerderij.nl 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    7° / 5°
    75 %
  • Maandag
    6° / 4°
    10 %
  • Dinsdag
    6° / 3°
    10 %
Meer weer