Stofexplosie+in+fabriek+Liprovit
Nieuws

Stofexplosie in fabriek Liprovit

In de Liprovitfabriek van de Fuite Group in Kampen is donderdag 7 maart korte tijd brand uitgebroken na een stofexplosie.

De melding kwam binnen om 11.41 uur. Brandweerlieden uit Kampen en IJsselmuiden rukten uit en schaalden de situatie direct op naar een grote brand. Volgens de brandweer zijn er geen gewonden gevallen en zijn er geen mensen vermist.

Beplating weg
Aan de buitenkant van het pand is door de druk van de explosie op twee plaatsen de beplating van de gevel geblazen. Volgens de brandweer gaat het om platen die bedoeld zijn om de druk uit het gebouw te laten bij een explosie. Het brandalarm sloeg aan en ook de sprinklerinstallatie van het bedrijf trad in werking. De brandweer heeft de sprinklerinstallatie gevoed met water. Om 13.00 uur was de situatie onder controle.

Een stofexplosie ontstaat wanneer fijn, brandbaar materiaal zoals poeder, meel of stof in aanraking komt met een ontstekingsbron. Door de droge omstandigheden in de fabriek ontstaat er een kettingreactie tussen de brandbare zwevende fijne deeltjes in de lucht die tot explosiekracht kan oplopen. Volgens plaatselijke media gebeurde dit ook in het najaar van 2020 bij de fabriek. Toen raakten twee werknemers gewond na een ontploffing.

Zuivelgrondstoffen
Liprovit maakt kalver- en biggenvoeders voor kalveren en biggen gebaseerd op zuivelgrondstoffen. De producten worden vloeibaar en als poeder geleverd.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer