Dierenwelzijn+beter+geborgd+met+camera%26rsquo%3Bs+en+slimme+computers
Nieuws

Dierenwelzijn beter geborgd met camera’s en slimme computers

Om misstanden rondom dierenwelzijn bij vleesverwerkers tegen te gaan, houden deze bedrijven toezicht met camera’s. Daarnaast wordt er gewerkt aan slimme computermodellen die afwijkend gedrag kunnen signaleren. De ervaringen bij de VanDrie Group met deze extra hulpmiddelen zijn positief.

Binnen de grotere vleesverwerkende bedrijven in Nederland wordt sinds enkele jaren gewerkt met cameratoezicht waarbij alle handelingen met levende dieren in beeld worden gebracht. Zowel het vleesverwerkende bedrijf zelf als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert met regelmaat controle uit met behulp van het vastgelegde beeldmateriaal. Zo ook bij de VanDrie Group. Bij kalfsvleesverwerker Ekro hangen voor het verzamelen van het beeldmateriaal zes camera’s.

NVWA-medewerkers die toezicht houden op dierenwelzijn kunnen de beelden te allen tijde terugkijken. Daarbij worden niet alle beelden permanent teruggekeken. Terugkijken gebeurt steekproefsgewijs of naar aanleiding van een incident. Toezichthouders kunnen bovendien terugkijken in het verleden. Vleesverwerkende bedrijven zijn namelijk verplicht om de beelden vier weken te bewaren en inzicht te verschaffen als daarom gevraagd wordt.

Maar de camerabeelden zijn niet alleen bruikbaar voor het toezicht door de NVWA. Ook medewerkers van de bedrijven zelf kijken dagelijks beelden terug om eventuele incidenten op te sporen. “Zo houden we als het ware toezicht op ons eigen functioneren”, zegt Ruth Bouwstra die binnen de integratie verantwoordelijk is voor dierenwelzijn en diergezondheid.

Omdat de camera’s continu waarnemen tijdens de werkzaamheden, maar slechts korte stukjes video’s nodig zijn om het gedrag van mensen en dieren te beoordelen, is VanDrie Group gestart met het gebruik van monitoring met ‘slimme camera’s’. Dit zijn camera’s die gekoppeld zijn aan een computer waarop een programma draait dat bepaalde beelden herkent. Hiervoor werkt VanDrie Group samen met Deloitte om deze computermodellen te optimaliseren zodat ze zelfstandig incidenten kunnen traceren.

Deze manier van werken heet kunstmatige intelligentie. Een computer kan bijvoorbeeld leren om kreupelheid te herkennen. De beelden die het computermodel signaleert, kunnen door een medewerker beoordeeld worden op correctheid: goed waargenomen of foutief waargenomen. Zo leert het computermodel steeds beter om bepaalde beelden te koppelen aan een incident.

De VanDrie Group past deze techniek toe bij twee situaties: een te volle ontvangsthal, (waardoor dieren te dicht op elkaar staan en er onrust zou kunnen ontstaan) en onnodig fysiek contact tussen medewerker en dier (bijvoorbeeld wanneer het achterste dier aangemaand wordt, maar er ergens vooraan een dier voor een opstopping zorgt). In het begin komen er heel veel vals positieve beelden naar boven. Maar doordat de medewerkers in het systeem steeds kunnen aangeven of de waarneming correct is of niet, ontstaat er een zelflerend systeem dat heel specifiek een situatie kan herkennen en selecteren.

Door inzichtelijk te maken waar je aantoonbaar het welzijn van dieren kunt verbeteren, ontstaat er een win-winsituatie, stelt Bouwstra. Want als het kalf zich prettig voelt, is dat goed en voelt iedereen zich daar beter bij. Rust bij de dieren is ook goed voor de vleeskwaliteit. Wanneer kalveren stress ervaren daalt de pH van het vlees na slachten te snel of te langzaam. De kwaliteit van het vlees wordt in beide gevallen minder.

De beelden zijn ook ideaal om medewerkers te attenderen op hun handelen. “Niet alleen negatief”, zegt Bouwstra. “Er vindt ook juist positieve terugkoppeling plaats. Zo kunnen we zowel het goede gedrag van medewerkers stimuleren als verbetertrajecten inzetten. "

Lees het volledige artikel in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 11 februari 2023 verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer