LTO%3A+rapport+Remkes+is+hoognodige+bijsturing+van+stikstofbeleid
Nieuws

LTO: rapport Remkes is hoognodige bijsturing van stikstofbeleid

LTO Nederland ziet in het rapport van Remkes een forse en hoognodige bijsturing van het ingezette kabinetsbeleid. De aanbeveling om vijf tot zeshonderd piekbelasters binnen één jaar een keuze te laten maken voor veranderen, verplaatsen of uitkopen is wat LTO betreft echter onmogelijk en onnodig.

De belangrijkste conclusies zijn volgens de belangenorganisatie dat het kabinet moet stoppen met de hyperfocus op stikstof en dat de kritische depositiewaarde op termijn uit de wet moet. Verder kan het stikstofkaartje van tafel. Ook het legaliseren van PAS-melders en interimmers en het geven van ruim baan aan innovaties, staat LTO aan.

Een gegarandeerde reductie binnen één jaar van zeshonderd bedrijven is echter onrealistisch, schetst LTO, die zich gesteund voelt door het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) dat deze week dezelfde conclusie trok. Zo'n aanpak legt een grote druk op de vrijwilligheid die volgens LTO van groot belang is met het oog op de menselijke maat. De door Remkes genoemde ‘plusregeling’ voor de hoogst mogelijke vergoeding voor vrijwillige stoppers, inclusief fiscaal goede behandeling, is wel hoog nodig, vindt LTO.

In de aanpak van Remkes om te kiezen voor een geleidelijke, stap voor stap aanpak in plaats van ‘patsboem-beleid’, ziet LTO mogelijkheden om niet vast te houden aan 2030, het jaar waarin de stikstofdoelen gerealiseerd moeten zijn. Er kan volgens LTO beter worden vastgehouden aan de huidige wet die koerst op 2035. De door Remkes voorgestelde wettelijke verankering van evaluatiemomenten over haalbaarheid en uitvoer in 2030 is hoe dan ook noodzakelijk, aldus LTO.

De belangenorganisatie houdt vanaf donderdag 6 oktober tot en met dinsdag 11 oktober een ledenconsultatie over het rapport dat Remkes heeft opgesteld als bemiddelaar in de stikstofcrisis.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer