CDA+wil+geen+strikte+deadline%2C+ook+ChristenUnie+opent+deur
Nieuws

CDA wil geen strikte deadline, ook ChristenUnie opent deur

In het debat na aanleiding van de uitspraken van CDA-partijleider Wopke Hoekstra, wil de Kamerfractie van CDA zich eveneens niet vastpinnen op de deadline van 2030 voor het realiseren van 50 procent stikstofreductie. Ook ChristenUnie biedt wat ruimte.

Uitstel moet bespreekbaar zijn als op sommige plekken meer tijd nodig is, zegt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Zijn partij wil met deze geste de stikstofgesprekken vlot trekken zodat er weer constructief met alle partijen overlegd kan worden. Het is volgens het CDA niet verstandig om de huidige weerstand van boeren, burgers en regionale besturen te negeren. Want juist dat gaat in tegen afspraken in het coalitieakkoord, vindt het CDA.

Volgens Heerma zal het niet zo zijn dat in alle regio's de deadline van 2030 wordt opgerekt. Op veel plekken is het wel haalbaar maar niet op alle, aldus de fractievoorzitter. Hij wil eerst de bevindingen van Remkes afwachten voordat de partij verder inzet op een wijziging van het coalitieakkoord.

ChristenUnie lijkt met het CDA mee te voelen. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers vindt dat de afspraken staan tot het moment dat het kabinet iets anders afspreekt. Segers wil zich niet fixeren op dat jaartal. VVD en D66 blijven wel achter de gemaakte stikstofafspraken staan van de vier regeringspartijen. Deze houding betekent dat het kabinet op twee gedachten hinkt.

Caroline van der Plas gaf Hoekstra een groot compliment. Met zijn uitspraken toont hij volgens haar 'ballen' en gooit hij 'het juk van het huidige kabinet' van zich af. PVV vraagt zich af of het CDA de uitspraken doet om stemmen te trekken richting de provinciale verkiezingen in maart volgend jaar. Attje Kuiken (PvdA) vindt dat het CDA boeren 'een worst voorhoudt' die 'geen perspectief' biedt. GroenLinks vindt dat het CDA 'levensgevaarlijke' politiek bedrijft.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
  • Maandag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer