2030+niet+heilig+voor+CDA
Nieuws

2030 niet heilig voor CDA

Voor het CDA is de deadline voor het behalen van de stikstofdoelen in 2030 niet heilig. Dat zegt partijleider Wopke Hoekstra in een gesprek met het AD.

"Er is een herstart nodig van het proces", zegt hij over het huidige stikstofbeleid. "Daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig." Zijn uitspraak is tegen het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie waarbij een stikstofreductie van 50 procent in 2030 is afgesproken.

Hoekstra zegt dankbaar te zijn dat Johan Remkes probeert de boel vlot te trekken, maar daarmee wordt het probleem volgens hem niet opgelost: “We moeten het proces herstarten, boeren moeten weer bondgenoot worden. Waarbij een ding niet ter discussie staat: natuurherstel moet. Daar is 50 procent reductie voor nodig.”

Minister-president Rutte vindt de uitspraken van Hoekstra – die tevens minister van Buitenlandse Zaken is in Rutte-IV – staatsrechtelijk een vraagteken. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie noemde hij ‘het staatrechtelijk een spannend moment, net aan de binnenkant van de lijn’.

Volgens Rutte is eenheid in het regeringsbeleid cruciaal maar mag een partijleider die ook in het kabinet zit, iets meer speelruimte hebben. Volgens hem hebben geen van de vier regeringspartijen aangegeven het stikstofbeleid op dit moment aan te willen passen. De minister-president schuift daarom het interview terzijde en wil eerst het bemiddelingsproces van Johan Remkes afwachten.

LTO Nederland is blij met de gewijzigde houding van het CDA. Via Twitter laat voorzitter Sjaak van der Tak weten het een belangrijke, serieuze en essentiële stap te vinden van het CDA: “Daarmee wordt het proces wat loopt versterkt.” Het kan volgens hem meer partijen en organisaties aan tafel brengen: “Bal ligt bij kabinet.”

Vanwege de uitspraken van Hoekstra komt de Tweede Kamer eerder terug van reces. Dinsdag 23 augustus gaat de Kamer in debat.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    21° / 12°
    50 %
  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
Meer weer