Slachtkeuring+eerste+prioriteit+NVWA
Nieuws

Slachtkeuring eerste prioriteit NVWA

Vanwege de coronacrisis gaat de NVWA de inzet van menskracht concentreren op keuringswerkzaamheden in slachthuizen. Exportcertificeringen worden tijdelijk opgeschort.

Het vervallen van exportcertificeringen geldt voor fokrunderen, paarden, schapen en geiten. Exportcertificering voor slachtvee kan normaal doorgaan, uitgezonderd melkkoeien die voor de slacht naar het buitenland gaan. Export van biggen is uitgezonderd van deze maatregel.

Specifiek aan de kalversector vraagt de NVWA om de export van jonge kalveren en starters naar beneden te brengen zodat hiervoor minder inspecteurs nodig zijn. In 2019 ging het om ruim 40.000 jonge kalveren en starters die naar het buitenland gingen. Wanneer de kalversector invulling geeft aan de vraag, hoeven er ook minder kalveren geïmporteerd te worden, redeneert de NVWA.

Naast het opschorten van exportcertificeringen halveert de NVWA de verplichte monstername bij slachthuizen in het kader van het Nationaal Plan Residuen vanaf maandag 30 maart 2020. Bovendien vervallen de keuringen voor de mobiele dodingsunits vanaf die dag en worden er geen fysieke bezoeken meer uitgevoerd voor jaarlijkse verleningen van de scrapie-status bij schapen en geiten.

Met deze maatregelen wil de NVWA de beschikbare capaciteit maximaal inzetten op de nationale slachthuizen en hiermee vermijden dat er extra risico's ontstaan met het dierenwelzijn aan landsgrenzen als gevolg van verkeersopstoppingen.

Tijdens de coronacrisis is het ziekteverzuim onder NVWA-medewerkers die hun werk op slachthuizen doen, gestegen tot 15,5 procent. Het laatst bekende voortschrijdend jaargemiddelde bedraagt 7 procent.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer