Meer+ruimte+en+tijd+voor+nieuwe+stalsystemen+in+Brabant
Nieuws

Meer ruimte en tijd voor nieuwe stalsystemen in Brabant

Omdat binnen twee tot vier jaar er meerdere integrale brongerichte stalsystemen beschikbaar komen, moet er in Noord-Brabant meer ruimte in tijd komen om te experimenteren met deze nieuwe stalsystemen.

Dat adviseert de Adviescommissie Uitvoeringsprogramma Ondersteunende Maatregelen Transitie Veehouderij. Deze commissie staat onder leiding van Martin Scholten, algemeen directeur Wageningen University & Research, en heeft in opdracht van het provinciebestuur de voortgang, uitvoering en effectiviteit van het provinciale landbouwbeleid tegen het licht te houden.

Hoewel er sinds 2017 door het uitvoeringsprogramma veel aandacht is voor de ontwikkeling van nieuwe stalsystemen in Brabant, zijn er nog onvoldoende integrale brongerichte staltechnieken beschikbaar, stelt de commissie. Dat leidt mogelijk tot een situatie waarbij veehouders toch end-of-pipe technieken toe gaan passen, waaronder luchtwassers. Dit draagt volgens de commissie niet bij aan een transitie naar een meer divers veehouderijsysteem dat structureel niet belastend is voor de omgeving.

De commissie denkt zelfs dat bij doorzetten van de huidige uitvoering van het beleid de conventionele veehouderijsystemen in het zadel gehouden worden en er weinig plaats is voor innovatieve, brongerichte technieken. Het zal ook de invoering van nieuwe brongerichte stalconcepten op een later moment bemoeilijken omdat veehouders al in andere oplossingen hebben geïnvesteerd, zoals luchtwassers, schetst de commissie.

Toch adviseert de adviescommissie om niet toe te geven op de deadlines waarop veehouders een keuze moeten maken voor een nieuw stalsysteem, maar de uitvoering van het beleid wel anders in te richten. Een optie zou kunnen zijn om veehouders een bedrag op een spaarrekening van de Bank Nederlandse Gemeenten te laten storten dat ze op termijn gebruiken voor brongerichte stalsystemen. Als er niet wordt geïnvesteerd in zo'n systeem, krijgt de veehouder slechts de helft van het geld terug.

De adviescommissie beveelt aan deze optie op haalbaarheid te toetsen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    21° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer