Benodigde+contractprijs+254+euro+inclusief+BTW
Nieuws

Benodigde contractprijs 254 euro inclusief BTW

Een contractprijs van 254 euro inclusief BTW is een reële vergoeding voor een gemiddeld bedrijf met blanke vleeskalveren, constateert Alfa Accountants en Adviseurs tijdens het seminar “Toekomstperspectief Kalverhouderij” dat het bedrijf op 7 februari organiseerde.

Alfa Accountants constateert dat kalverhouders dit bedrag nodig hebben om alle kosten te betalen, inclusief aflossingen, vervangingsinvesteringen en privé-uitgaven. Voor kalverhouders met jong rosés ligt dit bedrag - omgerekend naar een kiloprijs geslacht gewicht - op 3,93 euro exclusief BTW.

Vooral de vervangingsinvesteringen zijn een kostenpost die niet elke kalverhouder meeneemt in de berekening. “Onterecht”, zegt Hans de Bie, marktmanager Food & Agri bij Alfa Accountants. “Alles slijt door het gebruik. Er komt een moment dat noodzakelijke vervangingsinvesteringen uitgevoerd moeten worden voor de continuïteit van het bedrijf. Wanneer deze post niet meegenomen wordt, komt een kalverhouder op enig moment geld te kort.”

Het bedrag van 254 euro per kalf, steekt schril af tegen de contractvergoeding (verzorgloon exclusief overige opbrengsten/winstdeling) die gemiddeld iets boven de 200 euro per kalf ligt. Ook kalverhouders met jonge rosés ontvingen vorig jaar veel minder dan de kritieke opbrengstprijs. Met gemiddeld 3,52 euro per kg exclusief BTW, zaten deze bedrijven 40 cent onder de kritieke opbrengstprijs.

De Bie adviseert kalverhouders om de eigen kritieke opbrengstprijs goed in beeld te brengen, inclusief vervangingsinvesteringen. “Wanneer je een helder overzicht hebt, weet je ook precies welke contractvergoeding je minimaal nodig hebt.”

Een goed contract is ook nodig om de reserveringscapaciteit op orde te houden, stelde Pierre Berntsen van ABN Amro tijdens het seminar. De bank hanteert een reserveringscapaciteit van 65 euro per kalf voor blanke kalveren en roséstart en 45 euro voor afmestrosé. Deze bedragen gelden voor een consoliderend bedrijf dat geen grote investeringen doet.

De reserveringscapaciteit is het bedrag dat resteert wanneer de winst wordt gecorrigeerd voor afschrijvingen en privéuitgaven eraf worden gehaald. Het geld dat overblijft is nodig voor vervangingsinvesteringen, aflossingen en marge. Omdat de kostprijsverschillen in de kalverhouderij groot zijn tussen de bedrijven, is voor sommigen de minimaal vereiste reserveringscapaciteit niet realiseerbaar, was de conclusie.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer