
Niet elke slachterij of handelaar geeft de volledige informatie over afkeuringen door aan de kalverhouder, terwijl dat wel wezenlijke informatie is. Enerzijds voor transparantie in het samen zaken doen. Anderzijds om er lering uit te trekken zodat het aantal afkeuringen daalt.
Afgekeurde karkassen kosten de kalversector geld. Het vlees gaat als slachtafval weg en er staan geen opbrengsten tegenover, alleen kosten. Wanneer de NVWA-dierenarts bij aankomst van de dieren op het slachthuis een afwijking constateert, zijn de kosten (opbrengst 0 euro) voor de kalverhouder. Deze afkeuring wordt aangeduid met categorie 2. Wanneer de afwijking pas geconstateerd wordt tijdens het slachtproces, dan draait het slachthuis op voor de kosten. Deze afkeuring valt onder categorie 1.
Bij twee afwijkingen aan een kalf gaat de keurmeester het dier kritisch bekijken en mag het kalf, afhankelijk van de afwijking, afgekeurd worden. De KDS-keurmeester draagt het kalf ter beoordeling over aan de NVWA-dierenarts, die de keuringsbeslissing neemt.
Als het hart een afwijking bevat (endocarditis) duidt dit op een ontsteking en een kans van meer dan 90 procent op een bacteriële infectie. Zeker wanneer de nieren ook puntbloedingen bevatten (nierpetechiën) is dit kalf niet geschikt voor humane consumptie en zou het een gevaar kunnen vormen voor de voedselveiligheid. De afwijkingen zijn aan het uiterlijk van de kalveren niet waar te nemen maar deze dieren hebben meestal wel een verhoogde temperatuur.
Ook longafwijkingen komen regelmatig voor, vooral als dieren een ernstige en langdurige infectie hebben meegemaakt of op een latere leeftijd nog behandeld zijn tegen een longinfectie. Daarnaast worden regelmatig leverabcessen geconstateerd. Navelontstekingen en voeding liggen hieraan ten grondslag en kunnen door een kalverhouder aangepakt worden.
Belangrijk punt bij het vaststellen van afkeuringen is de transparantie. Als uit de rapportage blijkt dat het kalf tijdens de geslachte keuring is afgekeurd en niet tijdens de levende keuring, moet de slachterij het dier uitbetalen. Het is daarom raadzaam altijd de rapporten op te vragen. Ook is het advies om alle afkeuringen te registreren en deze samen met de eigen dierenarts te bespreken zodat er maatregelen genomen kunnen worden ter verbetering.
Lees het complete artikel over afkeuringen zaterdag 15 december 2018 in vakblad De Kalverhouder.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland