Verplichte+mestverwerking%3A+zuid+en+oost+5+procent+hoger
Nieuws

Verplichte mestverwerking: zuid en oost 5 procent hoger

De verplichte mestverwerkingspercentages voor regio zuid en oost worden met 5 procent verhoogd. Die voor het gebied overig blijft ongewijzigd.

Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het verplichte verwerkingspercentage in gebied zuid is nu 55 procent en in gebied oost 35 procent. Gebied overig blijft op 10 procent. Met deze nieuwe normen valt 32,8 miljoen kilo fosfaat onder de verplichte mestverwerking.

Voor de regio oost zou de verwerkingsplicht op basis van het advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) op 40 procent moeten liggen. Van Dam wil echter in twee stappen de percentages verplichte mestverwerking vaststellen om in 2017 tot een evenwicht te komen en heeft nu gekozen voor een stap van 5 procent.

In 2016 zal de CDM op basis van het protocol een nieuwe berekening uitvoeren van de percentages die nodig zijn om in 2017 tot een evenwicht te komen. Dit betekent dat de sector in 2016 en 2017 verder moet werken aan uitbreiding van de verwerkingscapaciteit. Om dit te steunen blijft Van Dam zich inzetten voor erkenning van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    24° / 14°
    30 %
  • Dinsdag
    25° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    21° / 14°
    70 %
Meer weer