10+miljoen+voor+pilots+gezonde+kalverketen
Nieuws

10 miljoen voor pilots gezonde kalverketen

Het ministerie van LNV stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor pilots die leiden tot vernieuwende vormen van het houden van kalveren.

Hiermee wil verantwoordelijk minister Staghouwer vernieuwing stimuleren en onderzoeken in welke mate een systeemverandering kan bijdragen aan een integrale oplossing van diergezondheids- en welzijnsproblemen. Als dergelijke aanpassingen effectief, haalbaar, betaalbaar en schaalbaar zijn, kunnen deze in de toekomst mogelijk een aanvulling vormen op de bestaande manier van werken, stelt de minister.

Staghouwer wil met de regeling de oprichting stimuleren van samenwerkingsverbanden die kalveren afkomstig uit de melkveehouderij houden, slachten en afzetten in de markt. De concepten die binnen deze samenwerkingsverbanden ontwikkeld en getoetst worden, moeten het in zich hebben om het welzijn en de gezondheid van de kalveren verder te verbeteren ten opzichte van de huidige ketens.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft de bewindsman aan dat het aantal matig tot ernstig geconstateerde longaandoeningen bij geslachte kalveren in de huidige kalverketen te hoog is. Oorzaak is volgens hem dat de dieren bij leven long- of borstvliesontstekingen doormaken. Ook maakt de minister zich zorgen over het optreden van ESBL’s en maagweren bij kalveren.

Hoewel het antibioticumgebruik en het sterftepercentage in de sector zijn gedaald, is dierziektepreventie nog steeds relevant, stelt Staghouwer. Hij hoopt dat er met deze regeling initiatieven ontstaan die de gezondheid van kalveren verder bevorderen.

De proefprojecten mogen gebaseerd zijn op één van de denkrichtingen uit de Scenariostudie Kalverketen, die voormalig minister Schouten in maart 2021 gepubliceerd heeft. Ook andere onderbouwde ketenveranderingen mogen ingediend worden. Deelnemers aan de regeling moeten de opgedane kennis wel toegankelijk maken voor anderen. Zowel wat betreft uitvoering, verdienmodel als schaalbaarheid.

De gezondheid en het welzijn van de kalveren wordt onafhankelijk gemonitord in lijn met de welzijnsmonitor vleeskalveren die Wageningen UR ontwikkeld heeft.

De regeling subsidieert de kosten voor oprichting van het samenwerkingsverband, het uitvoering van het proefproject en fysieke investeringen die verbonden zijn aan de uitvoering. Deze investeringen mogen ook betrekking hebben op het verbeteren van het dierenwelzijn, anders dan door het verbeteren van de diergezondheid alleen.

Aanvragen worden per thema gerangschikt op verwachte effectiviteit, efficiëntie, haalbaarheid en innovativiteit. Voorstellen dienen minimaal 20 (van totaal 36) punten te halen om in aanmerking te komen voor subsidie. Bij overtekening van de regeling zullen per thema de aanvragen met de meeste punten worden gehonoreerd. De regeling wordt binnenkort gepubliceerd.

Het beschikbare subsidiebedrag is feitelijk de laatste 10 miljoen euro die gedurende zes jaar jaarlijks beschikbaar is gekomen na het stopzetten van de gekoppelde steun in 2014. Met voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma was destijds overeen gekomen dat het geld besteed zou worden aan systeeminnovaties en doorontwikkeling van huidige houderijconcepten.

Het geld in de vorige vijf jaren is uitgeven aan de ondersteuning van aangescherpte SKV-kwaliteitsregels en een investeringsregeling voor welzijnsvloeren en ammoniakreducerende technieken. Omdat niet alle kalverhouders gebruik hebben gemaakt van hun positieve beschikking op de investeringsregeling, dreigt een deel van het reeds beschikbaar gestelde geld niet besteed te worden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer