Wakker+Dier+zwengelt+discussie+megastallen+weer+aan
Nieuws

Wakker Dier zwengelt discussie megastallen weer aan

Met de boodschap dat het aantal bedrijven met veel dieren met 76 procent is toegenomen, zwengelt Wakker Dier de discussie over megastallen weer aan.

In zeven jaar tijd is volgens Wakker Dier het aantal bedrijven met veel dieren gestegen van 456 naar 801. Van een megastal is sprake wanneer een veehouder op één locatie meer dieren houdt dan 7.500 vleesvarkens, 1.200 zeugen, 120.000 legkippen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten.

Het aantal megastallen in de melkveehouderij groeide tussen 2010 en 2017 het sterkst met 123 procent naar 439 bedrijven. Ook het aantal bedrijven met veel zeugen steeg fors, namelijk met 82 procent. Daarnaast was er een sterke groei in de legkipsector (+58%) en bij de melkgeiten (+37%). Wakker Dier baseert zich op cijfers van Wageningen UR.

Bij vleesvarkens was er geen groei en bij vleeskuikens daalde het aantal megastallen licht. Alleen in de kalverhouderij was er sprake van een duidelijke vermindering (-27%). De kalverhouderij heeft sowieso de minste megastallen, zowel absoluut gezien (11 stuks) als relatief (0,6% van het aantal bedrijven). Grote bedrijven die op het moment van peilen niet (geheel) waren gevuld met dieren, zijn overigens niet meegenomen in de telling.

LTO Nederland laat weten dat de omvang van een stal geen negatieve gevolgen heeft voor het dierenwelzijn en het milieu. Het gaat volgens de belangenbehartiger om hypermoderne bedrijven waar de nieuwste technieken zijn toegepast en die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van dierenwelzijn, milieu en brandveiligheid.

LTO Nederland concludeert dat consumenten, burgers en overheid steeds hogere eisen stellen aan de veehouderij op het gebied van dierenwelzijn,- diergezondheid en milieu. Om te kunnen voldoen aan deze, vaak bovenwettelijke eisen, doen boeren extra investeringen die ze alleen terug kunnen verdienen door meer dieren te houden.

Jeanette van der Ven, LTO-bestuurder met portefeuille Gezonde dieren laat weten dat de grote veebedrijven zeer professioneel worden geleid met deskundig personeel. “Zij weten te voldoen aan de hoogst haalbare eisen op het gebied van dierenwelzijn, milieu en ruimtelijke omgeving."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer