Wachten+op+perspectief+voor+ros%3Fkalverhouders
Nieuws

Wachten op perspectief voor ros?kalverhouders

Na het coronajaar dreigt ook 2021 een slecht jaar te worden voor houders van rosékalveren.

De gemiddelde prijs van januari tot eind april is 3,37 euro voor jong rosé en 3,35 euro voor oud. Zelfs met een huidige kritische kostprijs (alle variabele kosten opgeteld) van slechts 3,10 (vanwege goedkope nuka's), blijft er voor de meeste bedrijven te weinig over om de vaste lasten en privéuitgaven te kunnen betalen.

Grote boosdoener - naast het gebrek aan afzetmogelijkheden door corona – is het dure voerpakket en de prijs van nuka's die nu sterk aan het oplopen is. Jonge kalveren die op dit moment voor jong rosé worden opgezet, moeten in november minimaal 3,80 euro per kg opbrengen om de kosten betaald te krijgen. Onmogelijk is dit niet: tussen 2012 en 2018 tikje de prijs van jong rosé vijf keer de vier euro aan, meestal aan het einde van het jaar.

Slachterijen zijn zeker niet negatief gestemd. Er zijn relatief weinig slachtkoeien waardoor de prijs van rundvlees hoog is. Mocht de horeca verder opengaan dan verwachten ze dat prijs van kalfsvlees een sprongetje omhoog kan maken, ondanks het feit dat prijs traditioneel vanaf nu naar een zomers dieptepunt zakt.

Een kleine uitweg is er voor kalverhouders die gebruik kunnen maken van de TVL-regeling. Hoewel lang niet alle kalverhouders aan de voorwaarden voldoen, wordt de regeling aantrekkelijker dan voorheen. Naast de het hoger percentage vaste lasten voor landbouwbedrijven in het eerste kwartaal, gaat in het tweede kwartaal de vergoeding van de lasten omhoog van 85 procent naar 100 procent. Ondernemers kunnen TVL voor het tweede kwartaal naar verwachting in de tweede helft van mei aanvragen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 8°
    5 %
Meer weer