Vaktechnische+cursus+kalverhouderij+van+start
Nieuws

Vaktechnische cursus kalverhouderij van start

Vijftien deelnemers zijn dinsdag 6 september gestart met de vaktechnische basiscursus kalverhouderij. De cursus bestaat uit zeven dagdelen en staat onder leiding van kennismakelaar Henriëtte Rozendaal.

Tijdens de eerste dag stond het onderwerp ‘van melkveebedrijf naar kalverhouderij’ centraal. Met presentaties van Reinier Pluim, eigenaar van Pluim BV (verzamelplaats en handel) en dierenarts Arjen van Veenhuisen (AnimalCare) kregen de deelnemers veel praktische informatie voorgeschoteld.

Pluim ging onder andere in op het ontstaan van de kalverhouderij, het groeperen en uniformeren van kalveren op de verzamelplaats, de prijsbepaling per groep en de marktwerking. Ook het Kalfvolgsysteem en de import en export van dieren kwam ter sprake.

Veenhuisen gaf de verschillen aan tussen melkveehouders wat betreft houderij en management van pasgeboren kalveren zoals de rol van epigenetica en biestmanagement. Daarnaast ging hij ook in op de praktische kant; het gedrag van kalveren in de opstart, het loslaten en sorteren.

Als tip gaf de dierenarts mee om jonge kalveren vóór transport een normale portie melk te geven. Hiermee kan het kalf de dag van het transport doorkomen en blijft de darmwand goed functioneren. Geen melk geven op dag van transport heeft volgens hem een te groot negatief effect op het kalf doordat het dier sneller in een katabole toestand komt, een toestand van afbraak. Dit heeft gevolgen voor de weerstand van het kalf en als het langer duurt mogelijk ook op de darmvlokken die zich vervolgens weer moeten herstellen. Dit werkt diarree in de hand.

Naast het volgen van de presentaties, doorlopen de deelnemers ook enkele bijbehorende hoofdstukken uit de e-learning die VVK en Aeres hebben ontwikkeld. Het opzetten van een nieuwe cursus is altijd even spannend, zegt Rozendaal: "Je probeert zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoefte uit de praktijk."

Rozendaal en de deelnemers zijn enthousiast na de eerste bijeenkomst en zien uit naar de volgende. "Het is een gevarieerde groep deelnemers met verschillende achtergronden uit het hele land. Het is mooi om te zien hoe deze mensen van experts én van elkaar leren. Om het leren van elkaar te stimuleren, richten we een appgroep op."

De eerste vaktechnische cursus eindigt in oktober 2022. De cursus wordt door LTO/Colland en VVK ondersteund. Bij voldoende belangstelling start in het voorjaar van 2023 een nieuwe cursus. Deelnemers kunnen zich hiervoor aanmelden. Meer informatie over de cursus vindt u hier.


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer