Vachthygi%3Fne+ondanks+verbetering+kwetsbaar
Nieuws

Vachthygi?ne ondanks verbetering kwetsbaar

De vachthygiëne blijft een kritisch en kwetsbaar punt bij de NVWA-keuring van levende kalveren na de ontvangst op het slachthuis. Dit ondanks een flinke verbetering die de laatste jaren door de kalverhouders is gerealiseerd.

Een steeds groter aandeel van de kalveren wordt als schoon beoordeeld. Echter, voor een deel blijft een schone vacht een hardnekkig probleem.

Indien de NVWA-keuringsdierenarts besluit om kalveren met een te vuile vacht niet toe te laten tot het slachtproces, staat het slachthuis voor een voldongen feit. Immers, eenmaal aangevoerd op het slachthuisterrein mag een dier niet meer levend het terrein af. Dat de vachthygiëne nog steeds zeer actueel is, blijkt ook uit het feit dat kalverslachterijen onlangs opnieuw door de NVWA zijn gewezen op de verplichting tot aanvoer van schone dieren.

Voor veel kalverhouders is de aanvoer van schone dieren naar het slachthuis geen probleem. Ruim 65 procent van de bedrijven met blank en jong rosé heeft geen enkel kalf als C-kalf (bevuild) geclassificeerd. Wel is in 2020 en 2021 een daling te zien van het aantal bedrijven zonder C-kalveren (zie grafiek). Het is belangrijk deze dalende trend weer om te buigen.

Per bedrijf zijn er wel minder C-kalveren. In 2021 kreeg 1,1 procent van de blanke kalveren, 1,8 procent van de jongrosékalveren en 1,9 procent van de oudrosékalveren een C-score. Voor blank een daling ten opzichte van 2018 met 45 procent en voor rosé (jong en oud) een daling van respectievelijk 46 procent en 36 procent. Het aandeel kalveren met een C-score ligt bij rosé nog wel hoger.

Het aandeel A-gescoorde (schone) kalveren laat de laatste jaren een gestage stijgende lijn zien. Sinds eind 2016 worden alle vleeskalveren bestemd voor de slacht op de vachthygiëne beoordeeld door Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV). Dit gebeurt in drieklassen A, B, C).

In het komend nummer van De Kalverhouder komt een uitgebreid artikel over vachthygiëne.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer