Uitslag+verkiezingen+lijkt+positief+voor+landbouw
Nieuws

Uitslag verkiezingen lijkt positief voor landbouw

Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Voor de landbouw lijkt dit niet slecht, al zullen de coalitiebesprekingen in de provincies bepalend zijn.

De partij, die voor het eerst meedeed met de provinciale verkiezingen, behoort in alle provincies bij de grootste drie partijen. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland is het de grootste partij. In Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg is het de tweede partij. In Groningen, Utrecht en Zeeland staat de partij op de derde plaats.

Ondanks dat Forum voor Democratie (Fvd) op de eigen website alleen spreekt van ‘steun voor de agrarische sector, één van de belangrijkste exportsectoren in onze economie’, is de partij bij de Stemwijzer meer uitgesproken over de landbouw: krimp van de veestapel is niet aan de orde, mestfabrieken maken kans op industrieterreinen en klimaatmaatregelen mogen niet ten koste gaan van de economie.

Hoe het zetelresultaat van FvD uitpakt voor de landbouw is de vraag. In alle provincies moeten coalities gesloten worden met minimaal vier partijen om aan een meerderheid te komen. In Noord-Brabant zullen de coalitiebesprekingen met extra interesse gevolgd worden. Daar zorgt de strenge verordening natuurbescherming – waarbij stallen vervroegd emissiearm moeten zijn – voor veel zorgen onder boeren.

VVD (10 zetels) is in Noord-Brabant de grootste partij. Samen met FvD (9 zetels) en CDA (8 zetels) hebben deze partijen 27 van de 55 zetels. Veel hangt af van VVD en CDA. Samen met enkele linkse partijen (SP, D66 of GroenLinks) kan er ook een meerderheid gevormd worden. D66 en SP zaten in de vorige coalitie maar behoren in Brabant tot de grote verliezers.

Bekijk ook de video op NOS.nl: vader en zoon Lammers hopen op Forum voor Democratie, maar weten niet hoe dat uitpakt

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer