Tweede+Kamer+wil+plan+voor+importstop+kalveren
Nieuws

Tweede Kamer wil plan voor importstop kalveren

De Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet met een plan komt om de import van jonge kalveren te verbieden.

Dat bleek dinsdag 26 september tijdens een stemming in de Tweede Kamer over een motie van vertrekkend Tweede Kamerlid Leonie Vestering van de PvdD. Volgens haar gaan de lange reizen met jonge kalveren gepaard met ernstig dierenleed. De partijen D66, PVV, PvdA, SP, GroenLinks, PvdD, ChristenUnie, Volt, Bij1, Fractie Den Haan en Lid Omtzigt stemden voor deze motie. Totaal zijn daarmee 82 van de 150 Kamerleden voor.

Nu is het aan het kabinet om met een plan te komen om uitvoering te geven aan deze motie. Minister Adema zal nog met een reactie komen.

Het is niet de eerste keer dat de PvdD een motie indient tegen import van kalveren. In november 2018 en november 2019 is er ook een soortgelijke motie ingediend. Die kon toen niet op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen. De sleutel lag toen steeds bij regeringspartij D66 die met de overige leden van het kabinet tegen de moties stemden. Nu het kabinet demissionair is, heeft D66 voor de motie van een importstop gestemd.

Tijdens de stemming op dinsdag 26 september werden er ook nog andere moties aangenomen aangaande dierenwelzijn. Een voorstel van de PvdD voor een landelijke verplichting voor beschuttingsmogelijkheden voor weidedieren kreeg brede steun van de Tweede Kamer. Evenals een motie van de SP om vóór 1 januari met een plan te komen voor een verbod op het doden van haantjes. Tot slot wil de Tweede Kamer dat per 1 januari 2025 alle niet medisch noodzakelijke ingrepen bij dieren worden verboden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    21° / 10°
    10 %
  • Zondag
    24° / 10°
    20 %
  • Maandag
    23° / 13°
    30 %
Meer weer