Toch+geen+overgangsjaar+voor+bufferstroken+en+vanggewassen
Nieuws

Toch geen overgangsjaar voor bufferstroken en vanggewassen

Nederland is door Brussel op de vingers getikt vanwege de wijze waarop LNV-minister Adema de regels rondom het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7de APN) heeft geïnterpreteerd. De regels rondom bufferstroken en vanggewassen hadden per 1 januari 2023 in moeten gaan. Van een overgangsjaar kan geen sprake zijn, aldus Brussel.

De Europese Commissie stelt dat de bewindsman eind vorig jaar de Kamer verkeerd heeft voorgelicht over het uitstel van één jaar wat betreft de verplichte zaaidatum van vanggewassen en verplichte bufferstroken op zand- en lössgronden. De situatie is zo precair dat Adema vanuit Berlijn het vliegtuig heeft genomen om dit onderwerp vrijdagochtend in de ministerraad te bespreken. De LNV-minister was in Berlijn om het Nederlands paviljoen op de Grüne Woche te openen.

Het overgangsjaar, of leerjaar, voordat de strengere regels ingaan was besproken met Brussel, zo meent het ministerie. Met het nieuwe ingrijpen laat de Europese Commissie weten dat er alsnog geen sprake kan zijn van een overgangsjaar. Minister Adema heeft na afloop van de ministerraad laten weten dat hij 'een inschattingsfout' heeft gemaakt. De strengere regels hadden toch per 1 januari 2023 in moeten gaan en niet per 1 januari 2024. Adema geeft aan dat de nieuwe regels nu per 1 maart 2023 in gaan.

Wat dit betekent voor akkerbouwers die al gewassen hebben ingezaaid op de plaats waar nu bufferstroken moeten komen, is de vraag. Mogen die blijven staan of moeten die omgeploegd worden en opnieuw ingezaaid? LTO vindt de gang van zaken onacceptabel en onuitvoerbaar. LTO voorzitter Sjaak van der Tak spreekt van doorgeschoten regelgeving: “Blijkbaar bemoeit Brussel zich tot op de vierkante meter met onze landbouw. Dit gaat niet meer over regelgeving, maar ronduit over regel-rancune."

De LTO-voorzitter vindt de opstelling van Brussel niet alleen onuitvoerbaar, maar ook immoreel. "Als de Commissie haar eis niet intrekt, zullen we elke mogelijkheid onderzoeken om dit juridisch aan te vechten. Een onbegrijpelijk misverstand tussen Nederland en Brussel betekent nog niet dat boeren verplicht zijn om hun oogst te vernietigen."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer