%26lsquo%3BThermpers+is+stap+in+de+goede+richting%26rsquo%3B
Nieuws

‘Thermpers is stap in de goede richting’

Kalverhouder Erik van Dronkelaar uit Nijkerk wilde iets aan het plasticprobleem doen en schafte een thermopers aan. “Het is nog niet de ultieme oplossing, maar wel een stap in de goede richting.”

Het werkt heel eenvoudig. Je stopt het plastic in de perskamer, drukt op de knop en na een half uur is het volume met 90 procent gereduceerd en verworden tot een samengesmolten plat pakketje van ongeveer 5 kilo. De pakketjes die opgestapeld naast de thermopers op een pallet liggen, zijn het bewijs.

Van Dronkelaar verbruikt zo’n vier pakjes stro per kalverplaats per jaar. Allemaal verpakt in mooi doorzichtig plastic. Met 1.825 kalverplaatsen betekent dat hij regelmatig plastic in zijn container stond aan te stampen. “We hebben als kalverhouders gewoon veel plastic. Plastic, waarin het stro verpakt is. Regenhoezen van plastic, bicarbonaatzakken van plastic, toevoegmiddelen in plastic. Om de twee weken kon ik de container laten legen voor 35 euro per keer, die dan vooral gevuld was met lucht.”

Gerard Meijer van ATM Service is leverancier van de thermopers. Hij merkt dat plastic, ook in geperste vorm, steeds moeilijker af te zetten is. Voorheen ging alles naar China, maar omdat de grens niet meer open is voor plasticafval, blijft Europa er mee zitten.

Van Dronkelaar merkt het ook. “Vroeger kwamen ze het zelfs gratis ophalen en had LTO een speciaal inlevermoment voor plastic, maar vandaag de dag raak je het niet meer kwijt. Zelfs bij het milieustation van de gemeente mag je alleen maar ‘schoon’ plastic brengen, dus zonder stroresten en zonder belettering. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen.”

Verpersen is daarom geen permanente oplossing, stellen beiden. Van Dronkelaar: “Wellicht zouden leveranciers ook wat meer moeten gaan nadenken hoe ze hun producten duurzamer kunnen verpakken. Is er geen alternatief voor plastic dat hergebruikt kan worden? Kunnen ze het gebruikte plastic niet terughalen en recyclen? Of ligt er een opdracht voor de sector zelf? Zouden wij alleen nog maar grote pakken stro moeten bestellen? Een pak van 320 kg kost minder plastic dan 16 kleine stropakjes van 20 kg.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer