TV%2Duitzending+Zembla+over+kalverimporten
Nieuws

TV-uitzending Zembla over kalverimporten

Donderdag 17 oktober is er een uitzending van Zembla waarin het tv-programma de duurzaamheid van de kalverhouderij onderzoekt.

Zembla geeft aan dat de import van kalveren toeneemt maar dat het kalfsvlees hoofdzakelijk wordt geëxporteerd. Het programma vraagt zich af in hoeverre dit duurzaam is en of deze ontwikkeling aansluit bij de landbouwvisie van minister Schouten die streeft naar een voedselproductie die zo min mogelijk effect heeft op natuur, milieu en klimaat.

De kalversector importeerde in 2018 ongeveer 815.000 kalveren. 50.000 dieren meer dan het jaar daarvoor. Het overgrote deel, 82 procent, komt uit België en Duitsland. Samen met de Nederlandse kalveren betekent dit dat 90 procent van de aanwezige kalveren in Nederland van zeer nabij komt met relatief korte reisafstanden.

In de toekomstvisie die de kalversector in september heeft gepubliceerd, geeft de sector aan de import van kalveren in het jaar 2030 met 20 procent te hebben verminderd, primair van verre bestemmingen. De reductie verloopt gefaseerd en is ten opzichte van 2019: 8 procent in 2024; 16 procent in 2028; tot 20 procent in 2030. Hiermee komen vanaf dat jaar de kalveren hoofdzakelijk uit het directie aankoopgebied (Nederland, Duitsland, België).

Minister Schouten schrijft in een reactie aan Zembla: “De kalfsvleessector heeft de afgelopen jaren al gewerkt aan verduurzaming, maar er moet meer gebeuren. Om circulair te worden moeten overheid, producenten en consumenten (bijv. door een hogere vraag naar duurzaam kalfsvlees) samenwerken. Daarbij wordt er gekeken naar mogelijkheden om kalverimport met langeafstandstransporten te beperken.”

In het tv-programma wordt ook een melkveehouder van het Netwerk Grondig aan het woord gelaten. Grondig - dat streeft naar een grondgebonden melkveehouderij - vindt het overheidsbeleid niet kloppen waarbij de melkveehouderij de afgelopen jaren heeft moeten krimpen, terwijl de kalverhouderij meer dieren heeft geïmporteerd. Volgens een woordvoerder van Grondig is hun statement geen kritiek op de kalverhouderij maar wel een aanklacht richting de minister die moet zorgen voor een consistent beleid.

In navolging van Zembla (BNN/VARA) laat ook Dier&Recht - dat samenwerkt met Varkens in Nood - vandaag van zich horen. De organisatie heeft een brief opgesteld waarin ze minister Schouten oproept de sector aan banden te leggen met kalverrechten en een drastische beperking van de import.

De tv-uitzending van Zembla begint donderdag 17 oktober om 21.10 uur op NPO 2.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer