TEK+open%2C+voorschot+35+procent
Nieuws

TEK open, voorschot 35 procent

De regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) is vanochtend 21 maart om 09.00 uur opengegaan. Veehouders kunnen hiervan gebruik maken als de energiekosten minimaal 7 procent bedragen van de totale omzet.

De aanvraag kan ingediend worden tot en met 2 oktober 17.00 uur. Ondernemers kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022 energiekosten vergoed krijgen tot 50 procent van de energiekosten vanaf een drempelprijs. Het maximale bedrag dat de overheid uitkeert per ondernemer is 160.000 euro. Een aanvraag kan ingediend worden voor de gehele periode november 2022 tot en met december 2023.

Anders dan eerder aangegeven is het voorschotpercentage verlaagd van 50 naar 35 procent. Dit is besloten om te voorkomen dat de TEK een te hoog voorschot uitkeert en ondernemers later - bij sterk dalende prijzen - veel geld moeten terugbetalen. Het Centraal Planbureau schat in dat de energieprijzen de komende tijd gaan dalen. RVO berekent de tegemoetkoming op basis van verbruikgegevens van de netbeheerder en keert na goedkeuring binnen vijf werkdagen 35 procent als voorschot uit.

Bij de berekening wordt uitgegaan van een gemiddelde drempelprijs van 1,19 euro per kuub gas en 35 cent per kWh elektriciteit. Dit betekent dat de gemiddelde energieprijs vanaf 1 november 2022 hoger moet liggen dan dit bedrag.

De eerste aanvragen zullen meer tijd in beslag nemen, denkt RVO. Aanvragen worden deels automatisch beoordeeld op basis van een computermodel dat de eerste weken moet worden gevoed met real-time data van de eerste aanvragen. De snelheid van het verwerken en beoordelen van aanvragen zal daarna aanmerkelijk sneller gaan.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    25° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer