Stikstof+splijt+Brabantse+coalitie%3A+CDA+stapt+op
Nieuws

Stikstof splijt Brabantse coalitie: CDA stapt op

De Brabantse CDA-gedeputeerden Renze Bergsma en Marianna van der Sloot zijn vrijdagnacht afgetreden. Breekpunt is de deadline voor vergunningaanvragen voor milieuvriendelijke stallen op 1 april 2020.

Onder druk van de agrarische achterban eiste de CDA-fractie in Noord-Brabant dat de deadline van 1 april 2020 van tafel zou gaan. Met het aftreden geven de bewindsvoerders en de partij aan niet meer achter het eigen bestuursakkoord te staan als het gaat om de aanpak om stikstofuitstoot uit veehouderijen te reduceren.

ZLTO voorzitter Wim Bens is blij dat het CDA vasthoudt aan het van tafel halen van de datum van 1 april. "Het is voor boeren simpelweg onmogelijk en onbetaalbaar om te voldoen aan de strenge milieueisen. Bij een nieuwe coalitie met een nieuw bestuursakkoord moeten de deadlines van 1 april 2020 en 1 januari 2022 van tafel. De maatregelen zijn onrealistisch en zorgen voor ongelijke behandeling van boeren in Nederland."

Hoewel de deadline van 1 april 2020 nog altijd staat, lijkt die datum niet meer heilig na het Statendebat van vrijdagnacht. "De beleidskeuzes uit juli 2017 zijn ingehaald door de actualiteit en de realiteitszin lijkt terug te keren", reageert Bens. "Stapje voor stapje komen steeds meer politieke partijen tot inkeer. CDA, ChristenUnie/SGP, PVV, Forum voor Democratie, FvD, 50Plus en Lokaal Brabant maken hun beloftes waar om de deadline van 1 april 2020 van tafel te krijgen."

ZLTO pleit er voor om de klokken gelijk te laten lopen en het strenge milieubeleid van de provincie af te stemmen op de landelijke stikstofmaatregelen. Ook milieugedeputeerde Rik Grashoff sluit niet langer uit dat de deadline voor vergunningsaanvragen, 1 april 2020, alsnog van tafel gaat. "Ik zeg niet dat het gebeurt, maar we houden niet koste wat kost aan deadlines vast als zorgvuldigheid in het geding komt."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer