Stikstof%3A+pas+duidelijkheid+in+voorjaar+met+landbouwakkoord
Nieuws

Stikstof: pas duidelijkheid in voorjaar met landbouwakkoord

Pas komend voorjaar is er meer duidelijk over het perspectief voor landbouwers. Dat is de afdronk van het debat donderdagavond in de Tweede Kamer over het stikstofadvies van Johan Remkes.

In dit landbouwakkoord komen de afspraken te staan tussen overheid, boeren en ketenpartijen. LNV-minister Adema wil een visie die 2040 als piketpaaltje heeft, want ook na 2030 moeten boeren bestaansrecht hebben, stelt hij. Voordat het akkoord er ligt, komt de minister nog met een brief op hoofdlijnen waarin hij de basis van het akkoord met doelen en mogelijke regelingen schetst.

De bewindsman geeft aan dat er gesprekken met boeren en boerenpartijen lopen. Het gaat daarbij over meer zaken dan alleen stikstof en natuur. Ook een dierwaardige en grondgebonden veehouderij, bodem- en waterbeheer en zoönosen zijn onderwerpen die meegenomen worden. Welke partijen bij de minister gaan aanschuiven is nog niet bekend. Adema verwacht in ieder geval een brede vertegenwoordiging vanuit de primaire sector en ketenpartijen "maar het moet geen Poolse landdag worden".

Na de gesprekken zullen er werkgroepen gemaakt worden die de details uitwerken. Het akkoord moet vervolgens leiden tot werkelijke stappen vooruit als het gaat om stikstofreductie. Adema geeft aan "duidelijke en scherpe afspraken" te willen maken die er voor zorgen dat "de transitie echt wordt gemaakt". Aan de kabinetsdoelen wordt niet getornd en als de doelen niet gehaald worden zullen de teugels vanuit Den Haag aangehaald worden.

Een oproep van onder meer PVV, BBB en JA21 voor een lobby in Brussel voor minder strenge natuurbeschermingswetgeving, gaat er niet komen. Stikstofminister Van der Wal geeft aan dat zo'n lobby er dit jaar al is geweest maar dat die op niets is uitgelopen. Nederland zal eerst moeten leveren op het gebied van natuurverbetering voordat er überhaupt onderhandeld kan worden over de huidige afspraken, stelt ze.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer