Schouten+steunt+verbod+langeafstandstransport+bij+hitte
Nieuws

Schouten steunt verbod langeafstandstransport bij hitte

De Europese Commissie zal tijdens de Landbouw en Visserijraad op 15 juli een oproep doen aan de lidstaten om geen langeafstandtransporten van dieren toe te staan bij temperaturen hoger dan 30 graden Celsius. Minister Schouten zal dit voorstel steunen.

Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Als de oproep breed gesteund wordt, betekent dit een aanscherping ten aanzien van eerdere berichten van de Europese Commissie. De Europese transportverordening geeft nu nog geen expliciete buitentemperatuurgrens aan voor het toestaan van transporten.

Nederland heeft met het nationaal hitteplan voor veetransport al een eigen eisenpakket voor transport van vee bij extreme temperaturen. Hierin is opgenomen dat bij 35 graden of meer op de plaats van vertrek in Nederland geen exportcertificering plaatsvindt. Het uitgangspunt is dat temperaturen van 35 graden Celsius of meer te extreem zijn om op diervriendelijke manier transport te kunnen realiseren.

De NVWA heeft in de voorwaarden staan dat export naar Turkije wordt geweigerd indien de verwachte temperatuur aan de grens tussen Bulgarije en Turkije hoger zal zijn dan 30 graden Celsius. Verder wordt in de maanden juli en augustus export van fokrunderen naar Turkije niet toegestaan. Dit sluit aan bij de oproep die de Europese Commissie vorig jaar heeft gedaan aan de EU-lidstaten om welzijnsproblemen aan de Bulgaars-Turkse grens te voorkomen. Nederland exporteert overigens geen slachtdieren naar landen buiten de EU.

Schouten zal tijdens het overleg op 15 juli haar steun uitspreken voor de oproep van de Europese Commissie. Voor de juridische houdbaarheid van deze maatregel zal ze de Europese Commissie vragen dit ook vast te leggen in Transportverordening.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer